Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Einar Røberg debuterer med Dikt og prosa

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 08.03.2018 11:25:00
Einar Røberg. Foto: Harald Nyberg

​Kunstneren og idrettsmannen Einar Røberg fra Skjærberget debuterer som forfatter i en alder av 90 år. Han har mye å si og gi til oss alle.

Foto: Harald Nyberg

​Han har strødd om seg med gode, kloke ord hele livet, Einar Røberg. Nå er noen av dem blitt bok. Heldigvis.

​Einar Røberg er en av Trysils mest anerkjente kunstnere og største idrettsmenn. Han er utdannet lærer og kunstner og er tre ganger norgesmester i spyd.

En ordets mann

At han også er en ordets mann, en filosof, har vi visst, alle som har hatt gleden av å få sitte ned og slå av en prat med ham opp gjennom åra, og alle de som har hatt ham som lærer ikke minst. Men at han også skrev ned og tok vare på mange av tankene og opplevelsene sine, nei det visste bare de nærmeste.

Perler

Einar har skrevet i alle år. I notisbøker og på ark. Det lå filosofiske, nostalgiske, realistiske og vakre betraktninger rundt omkring i skuffer og skap, på bord og på hyller rundt om i hjemmet i Skjærberget. Helt til kona Inger og døtrene kom på om at de skulle samle dem på ett sted. De så - og visste fra før - at det var mange perler der. 

Kunstskatter

Tanken om å gi ut noen av dem i bokform slik at vi andre også skulle få del i dem, ble født. Einar gikk med på det. Leikny Solheim i Eggen Media tok med glede på seg jobben med utforminga av boka. Illustrasjonene behøvde de ikke lete etter. Det var bare å velge blant Einars egne kunstskatter; tegninger, malerier, trykk, keramikk, installasjoner og skulpturer - det var nok å ta av.

Dikt og prosa

Nå er boka her; Dikt og prosa heter den. Einar har debutert som forfatter i en alder av 90 år. 23 dikt, 11 prosastykker og 28 kunstverk signert multikunstneren deler familien Røberg med oss. Det handler om Birkebeinerrennet, spydkast, fløting, samtale med en elg, kirkeklokker, seige gubber, fiske, nysnø, diskos, tømmerhoggere, kjærlighet, arv og mye mer. Noe tar du på strak arm, mye setter seg fast og krever ettertanke - lenge. Så fatter du, kjenner att - det gjør godt!

Boka er til salgs i butikken i Plassen, på Eggen Media og på Norli på Trysilsenteret.

Sist oppdatert: 08.03.2018 11:27:27