Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Årbok for Trysil for 30. gang

To kvinner står ved siden av hverandre foran reoler med bøker

​Årets julegave i Trysil? Årboka byr på variert lesestoff, noe for enhver.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

 

​Årets utgave av årboka byr på varierte artikler, både stort og smått. Historiene og temaene er først og fremst fra tidligere tider.

​Hele 12 har bidratt til årets årbok. Boka har mange artige historier og mange fine gamle og nyere bilder er hentet fram og brukt.

Variert lesestoff

I redaksjonen sitter Kari Lise Hagen, Kari Odden, Ingrid Nylund og Harald Nyberg. De har god grunn til å være stolte over årets utgave av Årbok for Trysil. Under gir vi dere noen små smakebiter fra årboka.

En slagferdig bibliotekar

Haakon Nyhuus var trysling (1866-1913), men allerede som syttenåring reiste han til Kristiania. Tryslingen ble etterhvert en av de verste ranglefantene i den beryktede Kristianiabohemen på 1880-tallet, men høsten 1890 reiste han til Chicago etter en innbydelse fra sin onkel. Her traff han sin kone, ble avholdsmann og kom i kontakt med bibliotekarbeid, som skulle bli hans livsoppgave. Tilbake i Norge søkte han på bibliotekarposten ved Det Deichmanske Bibliotek i Kristiania. I løpet av sin snaut 15-årige karriere markerte Haakon Nyhuus seg som en av de virkelig store bibliotekarer i vår historie. - Artikkelen vår om Haakon Nyhuus er kjempeartig. Han var en slagferdig fyr, så dette er godt lesestoff, sier Kari Lise Hagen.

Trysil-jumboen

- Nok en kjempeartig historie finner vi i artikkelen om en Jumbo, det vil si en Scania-Vabis LS23. Dette kan nok interessere mange av våre mannlige lesere, tror Kari Odden. Lastebilen gikk i godsrute mellom Elverum og Trysil, og den var også registrert som rutevogn. Trysil-jumboen er bevart og finnes den dag i dag på Scaniamuseet i Södertälje.

Brannvakthytta på Trysilfjellet

Brannvakthytta, som stod på Trysilfjellets høyeste punkt, var ikke bare et sted kun for brannvakta. Med den beliggenheten den hadde ble den et godt besøkt sted som en turisthytte. Mange populære skirenn ble arrangert her, og på påskerennet i 1939 skrev hele 70 personer navnet sitt i hytteboka. Hytta ble dramatisk beskutt med mitraljøse fra tyskernes fly i mai 1940. Inne i hytta var Karl Lokheim. Det gikk heldigvis bra med han, fordi han fikk reddet seg ved å sette seg inne i peisen. Kari Odden forteller at Trysilfjell Utmarkslag har planer om å bygge opp en ny hytte der hvor brannvakthytta var.

Resan till Trysil

5. juli 1919 reiste Ebba Backlund, hennes pappa og kusine Ida fra Lövnäs i nordre Dalarna til Trysil på sykkel. Ærendet var et tannlegebesøk på Sole i Innbygda hvor tannlege Hemstad hadde kontor og bolig. For Ebba og reisefølget gikk turen bra. Ebba måtte trekke fire tenner, men var lettet over at det ville bli lenge til neste tannlegebesøk. Hele reiseskildringen hennes finner du i årboka.

Skatten og budgettet

I årboka finner vi også to sanger, Sparevise fra 1927 og Sparetitten (melodi Hompetitten) fra desember 1992.
Her kommer et par verselinjer fra Sparetitten:
 
Vi har så trange tier,
med skatt og skuld og gjeld,
og næringssorg og strier
me`d alle lønner fell.
 
Årbok for Trysil inneholder også en gammel tradisjonsoppskrift på potetstek. Kari Odden har selv laget denne og synes anbefaler alle å gjøre det samme.

Hvis du vil sikre deg et eksemplar av årets årbok, så kan du kjøpe denne på Libris Trysil eller på servicetorget i Trysil rådhus.
 
Sist oppdatert: 09.11.2015 13:07:44