Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Trysil får 1 million kroner til utsmykning

Gruppebilde av seks kvinner og fem menn i halvsirkel

​De som møtte i formannskapets møte 16. april ble kjempeblide da Wenche I.S. Høye fortalte om kunstgaven til 1 million kroner. Fra venstre: Per Hagebakken, Liz Bjørseth, Turid Backe-Viken, Jorunn Graff Bjørnersen, Einar Hyllvang, Karen Margrethe Tangnæs, Thorbjørn Lysfoss, Siv Rønningen, Wenche I.S. Høye og Ole Martin Norderhaug.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Trysil kommune får inntil 1 million kroner fra Sparebanken Hedmark kunstfond​ til utsmykning av innkjøringa til Trysil fra fylkesveg 26.

​Lederen for kunstfondet, Wenche I.S. Høye, fortalte den gledelige nyheten til formannskapet torsdag 16. april. Den uventede og velkomne gaven høstet spontan applaus.

Fortjent

Høye sa at det ikke går an å søke kunstfondet om penger eller kunst. Det er styret som bestemmer hvem som skal få ut fra hvem som har fortjent det.

- Trysil er viktig i Hedmark. Utsmykning av offentlige rom er en mangelvare, men er viktig for omdømmet. Vi ønsker å bidra til et nytt, stort kunstverk i Trysil, sa hun.

Ved fylkesvegen

Politikere og mange andre har i flere år tenkt at noe burde vært gjort for å markere og forskjønne innkjøringa til Trysil sentrum fra fylkesveg 26. Men lenger enn til å få på plass en jordhaug, kom de ikke. Det skortet på pengene. Men nå skal det bli andre boller.

- Dette er en fantastisk gave! sa ordfører Ole Martin Norderhaug.

Sondert terrenget

Ordføreren hadde fått nyss om kunstgaven på forhånd, så han har allerede snakket med Statens vegvesen og fått grønt lys for at kunstverket kan plasseres ved fylkesvegen, og at det kan ordnes med lys der hvis det er ønskelig.

Fem kunstnere

Det som skjer nå, er at kommunen skal velge et par-tre representanter som sammen med kunstfondets styre skal gi noen rammer for kunstverket med tanke på hvilke deler av Trysils kultur og identitet det skal bli et bilde på. Deretter inviterer kunstfondet fem kunstnere og ber dem komme med innspill.

Til beskuelse

Wenche I.S. Høye ser for seg at de ulike forslagene stilles ut i kommunestyresalen før de bestemmer hvilket kunstverk de skal bestille. I løpet av et års tid bør det være på plass ved fylkesvegen - til glede for alle som ferdes forbi på tur til, fra eller gjennom Trysil.

Andre gaven

Det er to og et halvt år siden Wenche I.S. Høye kom med kunstgave til Trysil sist. Da fikk vi et maleri av polskfødte Sabina Wydra der motivet var et nydelig rådyr. Allerede da varslet Høye at hun ville komme tilbake med ei større gave senere. Tusen takk for det!

En mann og en kvinne holder et turkis bildet av et rådyr mellom seg 

Sabrina Wydras rådyr som Trysil kommune fikk av Sparebanken Hedmarks
kunstfond i 2013, henger på servicetorget i rådhuset.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 16.04.2015 20:20:55