Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Kultur omkring i Trysil 2014

Tegning av en hoppende glad figur under en liten fargebue i rosa, blå og gul strek

Bli med på Kultur omkring i Trysil.

 

 

Seks lokale utstillere viser fram kunst og kunsthåndverk under Norsk elgfestival dagene 29. - 31. august.

​Norsk elgfestival arrangeres for første gang siste helga i august. Festivalen har som ambisjon å vise fram Trysils kultur, aktiviteter og ikke minst tradisjoner, både jakttradisjoner og andre tradisjoner. Norsk elgfestival og Trysil kommune i samarbeid med lokale kunstnere og kunsthåndverkere arrangerer derfor Kultur omkring.

Kultur omkring

Kultur omkring skal vise fram kunst og kunsthåndverk til både fastboende og gjester som kommer til Trysil under elgfestivalen. Kulturarrangementet har fått med seg seks utstillere/kunstnere i tillegg til en stor gevirutstilling. Utstillingene kan besøkes fredag 29. - søndag 31. august kl 12-18 (med noen unntak). Noen av utstillingene kan også besøkes lenger.

Galleri Miramokk

Galleri Miramokk er et privateid galleri, der eier Gro Eggen Hansen viser fram og selger egne arbeider. Her kan du både se og kjøpe malerier, akvareller, tegninger, kort og mye mer. Det er også muligheter for å kose seg med en kaffe og kakebit her. Her kan du kanskje også finne igjen hvilepulsen din. Galleri Miramokk er på Grøndalen, 15 km før Trysil sentrum (Innbygda) når du kjører østover fra Elverum til Trysil. Avkjøringen til Galleri Miramokk fra riksveg 25 er skiltet.

Strektegning av et lite barn i en kapsel

Fotoutstilling

Odd Egil Bakken er trysling og ivrig amatørfotograf. Han stiller ut egne naturbilder med tema årstidene i Moren-salen på Trysil folkebibliotek. Fotografiene kan også kjøpes. Fotoutstillingen Naturens årstider er åpent i bibliotekets åpningstider i tidsrommet 28. august - 26. september.
 
Gul sommerblomst ved klart vann 

Møbelkunst i Trysil

Hans Amundsen Buflod, født 14. mai 1880 på Buflod i Trysil, var gårdbruker, møbelsnekker og treskjærer. På sine pensjonistdager etablerte han seg med hus og verksted på eiendommen i Vestsidevegen. Møblene han laget og solgte til Tryslingene var i hovedsak i dragestil, ihvertfall fram mot 1940-tallet. Utstillingen Møbelkunst i Trysil viser et utvalg av møbler, bilder og historier. Flere av gjenstandene på utstillinger er lånt av eierne. Gerd Buflod er ansvarlig for utstillingen som har åpent til 7. september. Møbelkunst i Trysil holder til i Trysilflid Kultursenter, Vestsidevegen 24 som er på vestsiden av Trysilelva.

Del av møbel med drageutsmykning

Miniatyrhus

Snorre Gleditsch har i løpet av de siste 10-12 årene laget miniatyrhus i tro kopi av flere bygninger i Tørberget. Alle miniatyrhusene er laget i tre. Nesten alle husene er laget i målestokk 1:10, alle gjenskapt ned til minste detalj. Her vil du få se kopier av Tørberget kirke, grendas skolebygg, setergrend, tømmerdrift i vinterskogen, Gleditsch-gården pluss enda litt mer. I tillegg viser også utstillingen fram arbeidsredskaper og annet utstyr fra gamle dager. Salg av kaffe og kaker (de har ikke bankterminal). Det 450 kvm store utstillingslokalet ligger i Galavegen 22 i Tørberget. Avkjøring til utstillingen vil bli skiltet ved riksveg 25. Bilder av flere miniatyrhus finner du til høyre.
 
Miniatyrhus i tre med innvendig belysning 

Sakrale trearbeider

Dag Trygve Hansen bruker tre som materiale i sine sakrale trearbeider. Utstillingen er på Håberget gård, som er en finneboplass fra 1600-tallet. Utstillingen, som også er en salgsutstilling, er kun åpen på søndag. På gården til Hansen og familen hans har de også bygget et eget kapell der besøkende kan få komme inn og oppleve den gode atmosfæren og kirkekunsten. Følg riksveg 25 cirka 35 km fra Trysil sentrum når man kjører i retning Elverum. Avkjøringen mot Håberget er til venstre i vegkrysset på Kjernmoen.
 
Blomster skjært ut i tre som er malt rødt 

Norsk strikkedesign

Fönn AS er en strikkebedrift som produserer funksjonelle strikkeplagg i 100 % naturfibre. De bruker naturen og kulturen i Trysil som inspirasjon til mange av sine mønstre. Dette gjelder blant annet trysilgenseren som Fönn AS har utviklet med mønsterelementer fra snø, skispor, skogen og fjellet. Standen til Fönn AS finner du på Elgtråkket - handelsgate i Trysil sentrum som har åpnet fredag kl 12-18 og lørdag kl 10-18. Her finner du gode strikkeprodukter som genser, tunika, jakke, håndleddsvarmere, lue, pannebånd, sjal, skjerf/bolero, topper, skjørt, trysilgenseren og elgfestivalgenseren.
 
Kvinne i blå og hvit strikkegenser med lysegrått skjerf holder rundt et tre 

Gevirutstilling

Cirka 20 store elggevir (elg felt av tryslinger) blir utstilt på Café Rialto. I tillegg finnes også et par canadiske elggevirer på utstillingen. Café Rialto har åpent fra kl 10 hver dag. I tillegg til sin vanlige meny serverer de retter laget på elg felt i Trysil under festivalen.
Så benytt sjansen til å ta en tur rundt i kommunen vår og besøk våre kunstnere og kunsthåndverkere. Arrangør av Kultur omkring er Trysil kommune i samarbeid med lokale kunstnere/kunsthåndverkere og Norsk elgfestival.

Til høyre finner du mer informasjon om utstillerne, festivalen, flere bilder og brosjyren til Kultur omkring. Brosjyren inneholder også kart slik at det skal bli enklere å finne fram for de som ikke er lokalkjent. Brosjyren kan også fås blant annet på servicetorget i Trysil rådhus, Trysil folkebibliotek og Destinasjon Trysil.

Velkommen til en unik kulturopplevelse rundt omkring!
 
Sist oppdatert: 23.02.2015 11:17:50