Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Takker naturen med fotoutstilling

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 13.08.2019 08:14:02
Hans Ola Østby med to fotografier

​Hans Ola Østby med to av bildene han stiller ut på Trysil folkebibliotek 29. august-22. september.

Bildet er tatt med sjølutløser

Takk​ til naturen kaller Hans Ola Østby vinnerutstillinga han skal ha i Morensalen på biblioteket fra 29. august. 

Vinnerutstilling fordi han vant Trysil kommunes fotokonkurranse Vann i fjor. Egen fotoutstilling er en del av premien.

Takk til naturen

Hans Ola er sjølsagt til stede når salgsutstillinga åpner 29. august kl. 19. Den henger oppe til 22. september, og fotokunstneren kommer til å stikke innom når han har anledning.
- Jeg har valgt å kalle utstillinga mi Takk til naturen, etter et dikt jeg har skrevet med samme tittel, sier han.

Åpningen

Hans Ola er ikke bare en mester med kamera. Han behersker ordet også. Det får de som kommer på åpningen smakebiter på. For da skal han lese litt fra eget forfatterskap – ord som skildrer naturen og passer til bildene. Musikk blir det også.

Fascinasjon

- Fotointeressen min bunner egentlig i en stor fascinasjon for naturen og dens innbyggere. Jeg har alltid vært glad i å være i skogen, og utover i tenårene begynte jeg å interessere meg mer og mer for naturfotografering – med fokus på bilder av dyr og fugler, sier han.

Gir ro

- Når man trenger avkobling fra jaget etter å nå slutten av gjøremålslista, er det lite – om noe – som gir en mer ro enn det å rusle en tur i skogen. Har man i tillegg med kamera og lar blikket lete etter motiver, får turen en ekstra dimensjon, sier 22-åringen.

I nærområdet

Foreløpig er han ikke den typen naturfotograf som reiser land og strand rundt for å fotografere viden kjente motiver, sier han.
- Jeg går heller turer i nærområdet og tar bilder av det som dukker opp underveis. Selv om jeg har gått et tresifret antall ganger i de samme traktene, oppdager jeg noe nytt hver eneste gang, sier han.

Detaljer

Han synes det er utrolig hvor mange detaljer naturen rommer.
- Det er bildet som jeg i fjor var så heldig å vinne Trysil kommunes fotokonkurranse med, Frosset vann, et eksempel på. Det er spennende å fotografere de små kunstverkene i omgivelsene våre, som isformasjonene i det bildet, sier han.

30 bilder

På utstillinga i Morensalen stiller han ut 30 naturbilder på skumplater. Det blir eksempler på mange forskjellige former for naturfoto. Han kommer med portrettbilder av dyr og fugler, bilder av dyr og fugler i sitt rette miljø, landskapsbilder fra både dag og natt, mer eksperimentelle bilder der teknikken spiller en like stor rolle som motivet, samt bilder av naturen på mikronivå.

Dyr og fugler

- Min interesse for dyr og fugler kommer tydelig til uttrykk, og jeg stiller ut bilder av både elg, rådyr, rev, mus, dompap, gjess og ugler, for å nevne noe. I tillegg er det lett å ane en fascinasjon for månen, ettersom jeg har med månebilder i en rekke ulike varianter, sier han.

Stort og lite

En teknikk Hans Ola synes det er ekstra spennende å utforske, er fotografering som får fram naturens små og store elementer i ett og samme bilde.
- Som i ett av bildene i utstillingen som viser en avblomstret løvetann med fullmånen som bakgrunn, sier han.

Sist oppdatert: 13.08.2019 08:41:30