Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Geir Stormoen vant kunstgavekonkurransen

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 05.10.2016 15:41:42
Geir Stormoen med kunstverket som skal pryde innkjøringa til Trysil

​Et kunstverk som er enkelt fattbart, originalt, nyskapende, poetisk og vakkert som et karakteristisk symbol for Trysil som sted, sier kunstner Geir Stormoen om kvitkrullen.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Geir Stormoen skal lage kunstverket som skal stå ved innkjøringa til Trysil sentrum på fylkesveg 26.

Det har styret i Sparebanken Hedmark kunstfond bestemt. Det er kunstfondet som skjenker Trysil denne kunstgaven verdt 1 million kroner.

Kvitkrull

Geir Stormoen fra Brumunddal har ikke satt noe navn på kunstverket sitt ennå, men mottoet for det er kvitkrull. Utgangspunktet er snøkrystallens sekskantede form. Men kunstneren ønsker at folk skal få assosiasjoner til mer enn vinter og snø.

Myrull og golfball

- I sommerhalvåret kan skulpturen framstå som en kvitkrull, en myrull, en golfball, eller en snøball som har overlevd vinteren. Om vinteren vil rimfrost, is og snø skape trolske former og gi assosiasjoner en stor is- eller snølykt, sier kunstneren.

Følelser for Trysil

Geir Stormoen var en av fem kunstnere som styret i kunstfondet valgte ut etter prekvalifiseringa i fjor høst. 

- Trysil betyr mye for meg, så jeg var veldig ivrig etter å gjøre det så godt som mulig i konkurransen i håp om at mitt kunstverk skulle få pryde bygda, sier han som har vært svigersønnen til Sigmund Moren, som har hatt Arve Lillevold og Torleif Moren som venner og som elsker å fiske i Trysilelva.

Identitet

Stormoen har utformet kvitkrull med tanke på å skape et vellykket samspill mellom landskap og skulptur og gi stedet der den skal stå en lett gjenkjennbar identitet. Som kunstverk skal det være enkelt fattbart, originalt, nyskapende, poetisk og vakkert.

- Slik kan det være et karakteristisk symbol for Trysil som sted, sier han.

Minste element

- Trysilbygda ligger midt i naturen med nærhet til fjell, vann og skog. Et utpreget innlandsklima med snørike vintre har bidratt til en utstrakt turisme og næringsutvikling. Jeg har brukt den minste elementet i denne «næringskjeden» som bærende motiv i mitt forslag til skulptur til Trysil: Snøkrystallen - et naturens underverk, sier han.

Kuleform

Videre beskriver han kvitkrull slik:

- Skulpturen har kuleform som en snøball eller globe og er utformet som et
tredimensjonalt snø- eller iskrystall. Kulen er stereometriens mest sluttede form og har sammenhengende avgrensningsflater. Denne formen vil stå i kontrast til omgivelsene og gi en god fjernvirkning. På nært hold vil snøkrystallformenes utforming gi en transparent og lett virkning ved hjelp av en åpen struktur, lys og speiling. Innvendig belysning vil forsterke disse egenskapene.

Til våren

Kunstneren håper kunstverket kan avdukes allerede til våren. Han er ivrig etter å komme i gang med produksjonen. Først må han få laget en hvit sirkel med diameter på fire meter og prøvd ut den på forskjellige steder ved innkjøringa slik at han ser hvor stor skulpturen, som skal bestå av 32 sekskanter og 12 femkanter, må være. Det må også bestemmes akkurat hvor den skal stå.

Gleder seg

Styreleder i kunstfondet Wenche Sæthre Høye synes det er stas å gi denne kunstgaven til Trysil.

- Den kommer til å bli til glede for de som bor her, de som besøker Trysil og de som farer forbi på vegen. Kanskje også de får lyst til å stoppe i Trysil, sier hun.

Stor begivenhet

Ordfører Erik Sletten er veldig fornøyd med styrets valg av kunstverk. Han og resten av kunstgavekomiteen i Trysil (kommunalsjef Jo Stuan, hovedutvalgsmedlem Turid Backe-Viken og kunstforeningens Ingrid Brattestad) hadde ingen stemmerett, men de snakket varmt for Stormoens forslag da de møtte juryen.

- Men alle forslagene kunstnerne presenterte for oss, var fine og spennende. Vi kunne godt tatt imot alle vi, hvis noen hadde spandert, sier ordføreren.

Wenche Sæthre Høye, Geir Stormoen og Erik Sletten med modeller og illustrasjoner av kunstverket 

Wenche Sæthre Høye i kunstfondet, kunstner Geir Stormoen og ordfører Erik
Sletten tror globen kvitkrull som består av 32 sekskanter og 12 femkanter vil
bli et flott landemerke i Trysil.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

 

Sist oppdatert: 05.10.2016 16:37:15