Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Sigmund Løvåsen fikk kulturprisen 2018

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 14.12.2018 13:11:28
Sigmund Løvåsen med diplom og blomst

​Det var øks og skog i blomsterdekorasjonen Sigmund Løvåsen fikk i tillegg til diplom og penger. Trysilforfatteren har fått svært gode kritikker for sin lyrikkdebut Med øksene dei hauster inn.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

​Dette er veldig stort for meg, sa Sigmund Løvåsen da ordfører Erik Sletten hadde gitt ham Trysil kommunes kulturpris.

​Det skjedde på kommunestyrets julemøte 13. desember. Den høytidelige prisseremonien startet med et musikalsk innslag før ordfører og prisvinner slapp til.

Til ære

Til ære for prisvinneren spilte kulturskolens slagverkselever Nias Larsen Hanssen, Simen Lindstad, Ruben Grøndalen, Ole Haugerud, Brage Hubred og Sondre Norderhaug under ledelse av læreren sin Zsolt Molnar Cantaloup Island av Herbie Hancock. Zsolt hadde selv arrangert stykket for slagverkinstrumenter og trompet.

- Et flott innslag, sa ordføreren da han takket de unge musikerne - og det var det virkelig.

På høy tid

- Alle våre store forfattere fikk forfatterstipendet som denne kulturprisen opprinnelig var. Nå er det 28 år siden Tormod Haugen fikk kulturprisen. Så det er på høy tid at prisen igjen går til en skjønnlitterær forfatter, sa ordfører Erik Sletten i sin tale til prisvinneren.

Gjenkjennelig

- Sigmund skriver om kulturlandskap, jord- og skogbruk. Ikke minst i diktsamlinga si. Da jeg hadde lest litt i den, tenkte jeg at denne boka må være skrevet til meg. Etter å ha lest litt mer, trodde jeg at jeg hadde skrevet det sjøl - nei da, det er utopi og ønsketenkning. Men jeg kjenner meg godt att i Sigmunds ord, sa ordføreren og leste opp hovedutvalg for oppvekst og kultur lange og solide begrunnelse for valget av Sigmund.

Uendelig stort

Sigmund Løvåsen setter uendelig stor pris på å motta barndomskommunens kulturpris.

- I min siste diktsamling forsøker jeg å si noe om hvordan mennesket former landskapet som kulturlandskap, og landskapet former menneskene tilbake og samspillet mellom landskap, natur og menneske. Det kan også brukes som et bilde på hvordan jeg er blitt formet; Trysillandskapet, miljøet, naturen og folket her formet meg som menneske og formet det jeg skaper, de bøkene jeg skriver, sa han.

En drøm

Barndommen i Trysil er grunnplanken i livet til Sigmund Løvåsen. Det er ingen tvil om den har formet ham også som kunstner og forfatter. Desto større da at mottakelsen han og bøkene hans har fått her, har vært så fantastisk.

- Det har vært en drøm! Det er skummelt og noen ganger tungt å skrive bøker. Man kjenner på usikkerheten om hvordan de blir mottatt. Spenningen er stor når en tar noe en har jobbet med i flere år, og legger det ut og så kan folk mene akkurat hva de vil om det, sa Sigmund.

Slik er Trysil

- Det var en drøm da debutromanen min kom ut og halve Trysil kjøpte den og resten lånte boka. Alle de gode tilbakemeldingene! Og som bøkene mine er blitt mottatt her i årene etter! Det er ikke opplagt. Andre forfattere opplever null interesse i sine hjembygder. Men slik er det i Trysil. Bygda har hatt mange forfattere fra før og ikke minst tatt vare på forfatterskapene, brukt dem aktivt og formidlet dem. I Trysil ser dere verdien i kunst og kultur som skapes lokalt - eller andre plasser, sa Sigmund.

Styrker bånd

At kommunen har en kulturpris, viser at den verdsetter kunst og kultur, mener Sigmund.

- Og det å bli verdsatt med en slik pris, betyr utrolig mye. Det styrker båndene mine til hjembygda og gir en enorm energi i det videre arbeidet med å skrive nye bøker. Jeg håper dere også framover vil kjenne dere att i, like og få utbytte av bøkene mine - og ikke kjenne dere att, men se noe annet. Jeg håper dere fortsatt vil lese og ta vare på kulturtradisjoner i Trysil, sa han.

Her kan du se og høre alt som skjedde under overrekkelsen.

Sist oppdatert: 14.12.2018 13:46:04