Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Sigmund Løvåsen får kulturprisen 2018

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 18.10.2018 09:33:08
Sigmund Løvåsen

​Sigmund Løvåsen ble både overrasket og glad da han fikk vite at han får Trysil kommunes kulturpris 2018.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Oi! sa en overrasket og glad Sigmund Løvåsen da utvalgsleder Øyvind Bæk ringte og gratulerte ham med Trysil kommunes kulturpris 2018.

​Også i år hadde hovedutvalg for oppvekst og kultur fått inn forslag på mange sterke kandidater til årets kulturpris. Som seg hør og bør i kulturbygda Trysil som Turid Backe-Viken, Ap sa.

Ikke tvil

Valget var vanskelig, men ingen av dem var i tvil. De sluttet varmt og enstemmig opp om utvalgsleder Øyvind Bæk, Hs forslag til vedtak - et vedtak som ble belønnet med applaus fra sidelinja der ordfører, rådmann, kultursjef, barnehagesjef og barnehagestyrerne satt.

28 år siden

Det er 28 år siden Tormod Haugen som den siste skjønnlitterære forfatteren før dette, fikk Trysil kommunes kulturpris. Hovedutvalget slo fast at det er på høy tid at prisen, som egentlig startet som et forfatterstipend, igjen går til en forfatter. Forfatterstipendet fikk alle våre store nyte godt av. Det ble delt ut seks ganger - til Einar Skjæraasen i 1957, Halldis Moren Vesaas i 1959, Magnus Buflod i 1963, Magne Østby i 1965, Dagfinn Grønoset i 1967 og Magne Nybakk i 1970.

Vedtaket

Slik lyder hovedutvalgets enstemmige vedtak:

Hovedutvalg for oppvekst og kultur gir Trysil kommunes kulturpris for 2018 til forfatteren Sigmund Løvåsen. Sigmund er fra Trysil, men bor i Svartskog i Oppegård kommune. Han er med sitt kritikerroste forfatterskap en svært verdig oppfølger etter kjente Trysil-forfattere. Kulturprisen i Trysil startet som en forfatterpris, men nå er det mange år siden en forfatter fikk prisen.

Løvåsens forfatterskap startet i 2003 med romanen «Nyryddinga». For sin debutroman fikk han både Tarjei Vesaas debutantpris, og P2-lytternes romanpris. Romanen «Brakk» kom i 2006, «Mamsell Iversen» i 2009. Løvåsen har gitt ut skuespill i bokform; «Daga» i 2004, «Vente på fugl» i 2009, og «Vid din sida» i 2011. I høst kom hans første diktsamling: «Med øksene dei haustar inn».

Sigmund Løvåsen har vært leder i Den norske forfatterforening i fem år, fra 2012 til 2017. Han har også fått flere stipendier for sitt forfatterskap.

Det er sjelden at en debutant får så mye ros for sin utgivelse som Sigmund Løvåsen;

«Endelig har Trysil fått en skikkelig dikter igjen. Romandebutanten Sigmund Løvåsen viderefører en ærerik tradisjon på originalt vis….», skrev Geir Vestad i Hamar Arbeiderblad om debutromanen.

Andre kritikere fulgte opp:

«Ein roman som sameinar det beste i den tradisjonelle bygdeforteljinga med varsame "grep" frå modernismen.»

«Det er en velskrevet liten debutroman Løvåsen har levert, med både språklig spenst og fortellertalent.»

«Glitrande forteljar... ein fryd å lese frå ende til annan... Gjennom eit friskt språk og med eit barnsleg blikk på omverda fylgjer me Geir og bestekompisen Finn i leik og arbeid... Ein skikkeleg innertiar!»

«Det synger en tone av ydmykhet og varme gjennom Sigmund Løvåsens debutroman Nyryddinga. Den tonen vil vi gjerne høre mer til.... presis og følsom oppvekstprosa ... Er det lov å håpe at Sigmund Løvåsen kan erobre tilbake bygda frå skittenrealismen?»

«Så lesaren skjerpar seg, frydar seg, slappar etterkvart av og nyt lesinga av ein forbilledlig enkel roman.»

Og i sitt videre forfatterskap har Sigmund Løvåsen fulgt opp som en original og velskrivende forfatter. Da han fikk Bjørnsonstipendiet i 2010, sa direktør i Bokhandlerforeningen Randi S. Øgrei ; «Han har gitt ut tre kritikerroste romaner. Vi venter i spenning på det som skal komme.»

Og Sigmund har ikke skuffet. Hans første diktsamling som kom i høst, har også fått rosende omtale.

Sigmund Løvåsen er ofte på besøk i Trysil, både ved nyutgivelser og på lyrikkvelder. Han er en velkommen gjest i hjembygda.

Hovedutvalg for oppvekst og kultur mener det er på høy tid at den eminente Trysil-forfatteren får Trysil kommunes kulturpris!

Rotfeste i Trysil

På høyttaler over telefon og for åpent kamera sa Sigmund Løvåsen at han syntes det var veldig hyggelig å få barndomskommunens kulturpris. Det hadde han ikke regnet med all den tid han har flyttet ut. Men det er klart, sa han, han føler seg fortsatt som trysling, og det han skriver, har solid rotfeste i Trysil.

Aukrust neste

- Har du noen nye bokplaner du kan røpe, spurte den tidligere journalisten Øyvind Bæk. Og visst har Sigmund det. Nå begir han seg ut i enda en for han ny sjanger: Han er i gang med en biografi om Kjell Aukrust! Vi er nok ikke alene om å glede oss til den.

Prisutdeling

Tradisjonen tro skal ordføreren dele ut kulturprisen på kommunestyrets julemøte som i år er torsdag 13. desember. En glad prisvinner forsikret at han skulle skynde seg å reservere dagen til en Trysil-tur allerede nå. 

Vil du høre utvalgslederens samtale med prisvinneren, finner du opptak av den til høyre.

Sist oppdatert: 18.10.2018 10:33:40