Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Roar Vingelsgaard - en overrasket kulturprisvinner

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 11.10.2016 19:24:06
Roar Vingelsgaard i Kongparken

​Roar Vingelsgaard får Trysil kommunes kulturpris for sitt engasjerende og utrettelige arbeid med å formidle Trysils krigshistorie til nye og gamle generasjoner.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Han ble først overrasket, så glad. Roar Vingelsgaard føler seg beæret. Å få kulturprisen kjennes rent uvirkelig.

​Vi hadde forsøkt å ringe ham flere ganger. Han tok ikke telefonen. Han har høstferie, fikk vi vite på sentralbordet i Elverum kommune. Så ringte han opp igjen - helt uforberedt på hva som ventet ham i den andre enden.

Kjenner historien

Som tidligere kultursjef i Trysil og i alle tider overmåte kultur- og historieinteressert vet han godt hvilket storslått selskap han har havnet i. Han kan sikkert lista over forfatterstipend- og kulturprisvinnere på rams.

- Dette var helt uventet og veldig stort, sier han, og vi hører at han er veldig takknemlig.

På jakt i arkivene

Vi får ham i tale på veg mellom to arkiver i Stockholm. I går var han i Karlstad, i morgen går turen til Uppsala. Han leter etter mer stoff og flere detaljer til krigshistorieboka som han og en av dem han deler kulturprisen med, Jon Storfjord, har tenkt å slippe 9. april 2017. Akkurat nå er det opplysninger om tryslinger som flyktet til Sverige under 2. verdenskrig han graver etter.

Tryslinger i krig

Tittelen på boka er ikke klar, men undertittelen er: - tryslinger i krig. Det skal ikke bli noen oppslagsbok, og heller ingen kronologisk oppramsing. Det skal bli en skildring av alle tryslinger som på en eller annen måte var med i krigen.

- Vi ønsker å få med mest mulig om flest mulig, sier han.

Permisjon

At det er en omfattende jobb, forstår vi. Roar Vingelsgaard tar permisjon fra rektorjobben på Søbakken skole i Elverum noen måneder på nyåret for å komme i havn. Medforfatter Jon Storfjord er pensjonist og styrer tida si sjøl.

Lite om gråt

Roar Vingelsgaard har hørt flere historier om krigen i Trysil enn de fleste. Få av dem inneholder gråt. Men da han spurte Einar Røberg hvordan moren hans reagerte da faren ble sendt til Kirkenes, svarte han: Hun sto på kjøkkenet og gråt.

Dramatiske historier

- Slikt vil vi ha fram i boka, hvordan folk opplevde de utrolig dramatiske historiene på kropp og sjel. Ta Gunnar Myrvold fra Jordet for eksempel. Han omkom under bombinga av Elverum. Tryslinger døde fordi Kongen sa nei, sier han.

Inspirasjon

- Vi vil få fram flest mulig detaljer. Det er viktig å få dokumentert den delen av krigshistorien. Og så får vi kulturprisen - det er en skikkelig inspirasjon, sier Roar Vingelsgaard og går for å feire med svensk fika.

Vi gratulerer Roar Vingelsgaard med Trysil kommunes kulturpris 2016!

 

Sist oppdatert: 11.10.2016 19:46:34