Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Lørdalen Musikkforening fikk kulturprisen

Ordfører Erik Sletten deler ut diplom og blomster til Solveig Storbæk

​Solveig Storbæk mottok kulturprisen, diplom og blomster av ordfører Erik Sletten til stående applaus fra kommunestyret.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

130-åringen Lørdalen Musikkforening fikk overrakt Trysil kommunes kulturpris 2015 av ordfører Erik Sletten på kommunestyrets julemøte 15. desember.​

Før han delte ut diplom, pris og sjekk til musikkforeningas leder Solveig Storbæk, leste ordføreren opp begrunnelsen:

Trysil kommunes kulturpris 2015 tildeles Lørdalens Musikkforening for deres mangeårige engasjement og virke for Trysils kulturliv generelt og i Ljørdalen spesielt.

Lørdalen Musikkforening feirer i år 130-års jubileum. De ble stiftet i 1885 (muligens i 1882 ifølge skrifter som har kommet fram i senere tid) og er Trysils eldste nålevende korps og blant Norges 10 eldste korps. Korpset har høy musikalsk standard og har hele tiden vært et fast punkt i kulturlivet i østre Trysil.

Korpset har overlevd både konjunktursvingninger og verdenskriger og er en bauta i lokalsamfunnet og kommunens musikkliv. Tre av de tidligere kulturprisvinnerne i Trysil; Ole M. Bæk, Karl Johan Nordmoen og Jan Lans har hatt denne foreningen som en base for sin innsats, til glede for begge parter.

I dag er korpset høyst oppegående med 20 medlemmer, har årlige påske- og julekonserter og spiller flere steder i Trysil på 17. mai. Lørdalen Musikkforening har en helt spesiell plass i bevisstheten til folket i grenda si, noe som blir bekreftet av publikumsoppslutningen på deres konserter. Det er også verdt å nevne at "Ljørdals-musikken" har vært og er en god ambassadør for kommunen med sine gode forbindelser på den andre siden av riksgrensen. 

Veldig stolt

- Tusen takk for at dere gikk inn for oss som vinnere. Vi er glade for et enstemmig vedtak i hovedutvalg for oppvekst og kultur. Takk også til Silje Lans Pedersen, Bjørn Skaaret og Vidar Storbæk som sendte inn forslag på oss. Jeg er veldig stolt på vegne av musikkforeninga. Det er ikke mange som har fått den i en alder av 130 år, sa Solveig Storbæk.

Bæk-kara

Hun fortalte at det var fire brødre, Bæk-kara som startet musikkforeninga langt til skogs i 1885. Det var ikke mange korps i Norge da.

- Det var ikke enkelt å få tak i instrumenter eller noter. Så de sendte eldstebroren til Elverum til fots. Han kom att med ett sett noter for blanda kor, men musikk ble det. Vi aner og forstår at dette var begavede musikere. De var dyktige felespillere også, sa hun.

Overlevd

- Musikkforeninga har overlevd svensketida, unionsoppløsningen, lokale arbeidskonflikter og to verdenskriger. Dirigentene K.J. Nordmoen og Jan Lans har lagt ned en stor innsats for musikkforeninga. Foreninga er holdt i live også på grunn av støtten fra lokalbefolkningen, lag, foreninger og enkeltpersoner som har gitt penger til instrumenter og uniformer, sa Solveig Storbæk.

Fjerde dirigent

Da Jan Lans sluttet som dirigent i 2010, så det mørkt ut, men musikerne bestemte seg for fortsette uansett.

- Vi fikk Bjørn Olav Tøraasen fra Heradsbygda som ny dirigent. Han er gift i og har minst halve hjertet sitt i Ljørdalen. Han kjører 22 mil hver gang han skal dirigere oss. Vi har fått ny giv av ham og føler oss spreke for alderen. Bjørn Olav er vår fjerde dirigent gjennom alle disse åra. Vi håper det blir lenge til dirigent nummer fem kommer, sa hun.

Inspirasjon

Solveig Storbæk avsluttet takketalen med å si at de håper å kunne føre musikktradisjonene i Ljøradalføret videre.

- Kulturprisen inspirerer, så ta imot en stor takk fra Lørdalen Musikkforening, sa hun.

16 av korpsets 18 stolte og dyktige musikanter møtte opp i uniform og med instrumenter på prisutdelinga. De takket flott med å spille Rocking Around the Christmas Tree og Nordnorsk julesalme

 Bildeglimt fra kulturprisutdelinga

Kulturprisutdeling 2015Kulturprisen 2015 Lørdalen Musikkforening (23)Kulturprisen 2015 Lørdalen Musikkforening (21)Kulturprisen 2015 Lørdalen Musikkforening (18)Kulturprisen 2015 Lørdalen Musikkforening (16)Kulturprisen 2015 Lørdalen Musikkforening (12)Kulturprisen 2015 Lørdalen Musikkforening (14)

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 15.12.2015 16:20:43