Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Kulturprisen 2016 går til krigshistorietrio

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 11.10.2016 16:33:03
Bildecollage av prisvinnerne

​Erik Poppe (øverst til høyre), Jon Storfjord og Roar Vingelsgaard får Trysil kommunes kulturpris 2016.

Foto: Ramona Nordnes og Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​I Kongens nei-året 2016 gir vi kulturprisen til filmprodusenten Erik Poppe og våre ivrige lokalhistorikere Jon Storfjord og Roar Vingelsgaard.

​Et enstemmig hovedutvalg for oppvekst og kultur applauderte seg selv da vedtaket var fattet. Et bedre valg kunne de ikke gjøre akkurat i år, mente de.

Sammen og hver for seg

Og det var bare nå, med all oppmerksomheten rundt filmen Kongens nei, og all lokal krigshistorieformidling i forkant og etterkant av filmpremieren, at det ville passe å gi prisen til disse tre fantastiske formidlerne samtidig.

- Sammen og hver for seg har de tre bidratt til å løfte fram en særdeles avgjørende og viktig hendelse i Norges krigshistorie, heter det i begrunnelsen for tildelinga som fortsetter slik:

Avgjørende rolle

- Hendelsene omkring Kongens nei i aprildagene 1940 vil for alltid stå som noe av det viktigste som skjedde i Norge under 2. verdenskrig. Hendelsene i Nybergsund og Trysil spilte en avgjørende rolle for at Konge og regjering slapp unna tyskerne. Samtidig ble Kongens nei styrende for den norske motstanden resten av krigsårene.

Erik Poppe

- Erik Poppes film har skildret disse hendelsene på en forbilledlig måte. Den har brakt historien mye nærmere hver enkelt av oss og satt de historiske hendelsene i et viktig perspektiv for kommende generasjoner. Historien må ikke bli glemt, og filmen Kongens nei er en sterk bidragsyter til bevaring av historien.

Jon Storfjord og Roar Vingelsgaard

- Jon Storfjord og Roar Vingelsgaard har i stor grad bidratt til den lokale tolkningen og formidlingen av hendelsene. De har gjennomført tallrikt omvisninger i Nybergsund både med skolebarn og voksne. De har på sin måte bidratt til at hendelsene i aprildagene i 1940 er blitt kjent på en konkret og forståelig måte. De har begge bidratt til at de lokale arrangementene omkring Kongens nei ble en fin og lærerik opplevelse for folk flest. De driver også egne nettsider med informasjon og opplysning om de historiske hendelsene i Nybergsund, som facebooksida Krigen i Trysil.

Mange gode kandidater

Etter å ha diskutert oppad stolper og nedad vegger, som utvalgsleder Øyvind Bæk, H sa, så valgte hovedutvalget denne gangen å benytte retten de har til å fremme egne kandidater, og det selv om tryslingene hadde foreslått 10 kjempegode kandidater.

- Men vi understreker samtidig at vi setter pris på forslagene vi får. Det er mange personer, lag og foreninger som absolutt har fortjent en kulturpris og vil få den i framtida, sa Frank W. Lie Bråten, Ap. Så neste år er det bare å sende inn igjen forslag på kandidater, enten nye, eller ved å gjenta årets forslag.

 

 

Sist oppdatert: 13.10.2016 10:08:56