Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Grana ved prestegarden er felt

Diger gran på veg mot bakken. Foran står en mann og en traktor.

​Mandag 8. juni 2015 ble den digre grana ved prestegarden der kirkekontoret holder til i dag, felt.

Foto: Frank W. Lie Bråten

Den digre grana ved prestegarden har stått der så lenge vi minnes. Men nå er den felt.​

​Kirkeverge Frank Willy Lie Bråten forteller:

- Det kjente og ruvende landemerket i Trysil sentrum, Prestegardsgrana, slo sprekker i vindkastene forrige mandag. Da ble det uforsvarlig å la den stå lenger.

Banemenn

- Det er ikke for amatører å felle ei så diger gran som står med hus på flere kanter. Mandag 9. juni fikk vi derfor hjelp av Thorbjørn Lysfoss og Einar Åsheim. Timber! ropte Lysfoss da grana startet sin ferd mot bakken. Den falt på millimeteren der Lysfoss og Åsheim ville at den skulle falle. 

Råtten

- Mange tryslinger har fredet treet når det har vært snakk om å felle den tidligere. Men nå var den kav råtten. Det var uten tvil helt nødvendig å felle den. Litt vemodig, men det var ingen veg utenom, sier kirkevergen.

170-180 år gammel

Siden stamma var både råtten og sprukken, er det vanskelig å telle årringene helt nøyaktig. Men Lysfoss og Åsheim har telt alt de er kar om. Og Lysfoss, som er en erfaren skogsarbeider, anslår treets alder til 170-180 år.

 

 

To menn ved diger granstubbeDiger, råtten granstubbe 

Thorbjørn Lysfoss og Einar Åsheim tok jobben med å felle den digre grana ved prestegarden. Den viste seg å være kav råtten.

Foto: Frank W. Lie Bråten

 

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 10.06.2015 08:28:00