Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Aldersgrenser på kino

Silhuett-tegninger av mennesker i forskjellige aldre på kino. Under står de nye aldersgrensene

Aldersgrensene på kino er tillatt for alle, 6 år, 9 år, 12 år, 15 år og 18 år.

Dersom foresatte, eller andre i foresattes sted som det heter, følger barna, kan de få se kinofilmer med ett trinn høyere aldersgrense enn barnet er. For eksempel vil en niåring i følge med en voksen komme inn på en tolvårsfilm. Men filmer med 18-årsgrense er ikke tillatt for yngre.

Gjelder flere steder

Aldersgrensene gjelder ikke bare på kino, men også på tv, bestillingstjenester og andre steder hvor film og programmer vises.

- Flere har fått større ansvar for at barn skal bli beskyttet mot skadelig innhold i bildeprogram, melder Medietilsynet.

Hvem bestemmer?

Medietilsynet setter aldersgrense på kinofilm, mens kringkastere, bestillingstjenester og video/DVD-distrubtører har ansvar for selv å sette aldersgrense på filmer og programmer.

Retningslinjer

Medietilsynet har laget retningslinjer for alle som har ansvar for både å sette aldersgrenser, men også for å sørge for at det ikke blir sendt innhold med høye aldersgrenser på offentlige steder der det er barn, slik som kjøpesentre og liknende. Skoler og barnehager har et eget ansvar i forbindelse med visning av film og programmer.

Film på skolen

Hvis skolen skal vise film med høyere aldersgrense enn elevenes alder, må de ha foreldrenes samtykke.

- Foreldre trenger informasjon på forhånd, slik at de kan sette seg inn i filmens innhold. Foreldre kjenner barnets tålegrense og modenhet best – de må få ta den endelige avgjørelsen for sitt barn, skriver Medietilsynet.

Tillatelser

Skal skolen vise film for større grupper eller flere klasser, må skolen innhente tillatelse fra den som har rettighetene til filmen (for eksempel produsent eller distributør). Filmvisning i enkeltklasser og små grupper slipper dette.

 

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 17.02.2016 11:57:22