Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Regler for bruk av motorbåt i Trysil

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 06.06.2019 08:44:48
I båt på Engersjøen

​Motorferdselloven tillater bruk av motorbåter på innsjøer på minst to kvadratkilometer eller som er del av et farbart vassdrag. I Trysil gjelder det Engersjøen, Osensjøen, Ulvsjøene ved Vestby og Sennsjøen. Motorbåt er også tillatt på Trysilelva og Ljøra.

Foto: Trysil kommune

Hvor i Trysil kan du kjøre motorbåt? Hvor stor motor er tillatt? Og hvor fort er det lov å kjøre? Her er svarene.

​Det reguleres i motorferdselloven og vår lokale motorferdselforskrift fra 1989.

Paragraf 4​

Motorferdsellovens § 4 tredje ledd lyder slik:
Ferdsel med motorfartøy er tillatt på innsjøer som er 2 kvadratkilometer eller større, på elvestrekninger, og på innsjøer mindre enn 2 kvadratkilometer dersom disse inngår som en del av et farbart vassdrag. Kommunen kan likevel bestemme at ferdsel som nevnt helt eller delvis ikke skal være tillatt.

Sjøer og elver

Sjøene og elvene i Trysil som omfattes av § 4 og der det følgelig er tillatt med motorbåt, er Engersjøen, Osensjøen, Ulvsjøene ved Vestby, Sennsjøen, Trysilelva og Ljøra.

Ifølge den lokale forskriften skal all kjøring med motorfartøy på Osensjøen foregå minst 200 meter fra land, men minst 400 meter fra land ved Sjøenden. Innenfor de forbudte sonene er det tillatt å bruke motorbåt fra eller til brygge, båthus eller rasteplass og for utøvelse av fiske.

All motorbåttrafikk i Vesle Ossjøen er forbudt unntatt for fiske.

Størrelse og fart

Den lokale forskriften har én bestemmelse om fart, og det er at den ikke skal overstige 5 knop (cirka 9  km/t) i de forbudte sonene i Osensjøen og Vesle Ossjøen.

Forskriften har også én bestemmelse om motorstørrelse, og det er at den er på åtte hestekrefter på Trysilelva (inkludert Sennsjøen som er en del av det farbare vassdraget,) på Ulvsjøene ved Vestby og fra dem til Storendammen.

Husk redningsvest

Husk redningsvest til alle, kjør forsiktig, vis hensyn og følg sjøvettreglene. God tur!

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 07.06.2019 07:51:07