Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Ønsker informasjon fra elgjegere om merkede elger

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 26.09.2019 12:23:11
Elg. Foto: Ola Matsson

​Elger som er merket i prosjekt Grensevilt - elg har svarte halsbånd. Prosjektet ber elgjegerne rapportere inn felte, merkede elger og felte kalver av merkede elgkuer.

Illustrasjonsfoto: Ola Matsson

​Prosjekt Grensevilt - elg ber elgjegere rapportere inn felte, merkede elger og felte elgkalver av merkede elgkuer.

​Barbara Zimmermann på Høgskolen i Innlandet skriver:

- Nå under elgjakta er det sikkert noen som lurer på om de skal trekke av hvis en elg med halsbånd dukker opp på post. Det er ikke forbudt å skyte disse, og det er heller ikke problematisk å spise elgkjøttet, fordi bedøvelsesmedikamentene for lengst er ute av kroppen. Har du derimot flere dyr på kvoten og ser gode muligheter til å skyte et annet dyr, setter vi pris på om du sparer den merkede elgen. Da kan vi spare merkekostnader og kan få data fra det samme dyret over flere år.

Elgkalver

Hun fortsetter:

- Derimot ønsker vi at kalver fra merkede elgkyr skytes på lik linje som kalver fra ikke-merkede kyr. Det er veldig viktig at disse ikke behandles annerledes, da vi er i gang med en studie om kalvenes overlevelse fra de er født til de fyller ett år. Jakt er en viktig dødsårsak, og for å finne ut hvor ofte det skjer sammenlignet med andre dødsårsak, f.eks. predasjon, trenger vi også data fra kalver fra merkede kyr.

Meld fra

Hun ber alle jegere som skyter en kalv til en merket elgku eller en voksen elg med halsbånd, kontakte henne, barbara.zimmermann@inn.no, tlf. 47 31 51 30, eller Giorgia Ausilio,  giorgia.ausilio@inn.no, tlf. +46 73 689 04 97. De trenger opplysninger om dato, tidspunkt, koordinat og slaktevekt. Hun ber jegerne ta vare på underkjeven. Legg den i fryseren), så kommer de og henter den. De merkede elgene har altså svart halsbånd, men ingen øremerker.  

Følg elgen

Kartet viser leveområdene til de merkede elgkyrne fra juni til begynnelsen av september. På høsten vil de ofte forflytte seg mer og bruke større arealer. Elgene kan følges på www.dyreposisjoner.no, med en tidsforsinkelse på 14 dager. For å kunne se elgenes posisjoner må du opprette en bruker i dyreposisjoner.no. Det er gratis. Huk av for «Søk med prosjekt» og velg prosjektet «Grensevilt - elg».

Sist oppdatert: 26.09.2019 12:40:41