Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Verdens første knøttebibliotek er åpnet

Ryggen på mann i grå dress ved lite rødt hus omgitt av mange småunger

Det var trangt rundt ordføreren da han skulle klippe over snora i døråpningen på
Knøttebiblioteket.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

 

Noen minutter over kl 12 onsdag 11. juni 2014 ble verdens første og hittil eneste knøttebibliotek åpnet. I Trysil!

Det var ordføreren - i pendress og med ordførerkjede slik det passer seg en slik anledning - som klippet over snora i den vesle døråpningen og erklærte Knøttebiblioteket for offisielt åpnet.

Eneste i verden

- Ingen andre i hele verden har et knøttebibliotek. Bare vi i Trysil, sa ordfører Ole Martin Norderhaug i sin åpningstale. Han synes ingenting er så spennende som bøker. Da han var liten, hadde han ingen søsken. Men foreldrene leste mye for ham før han selv lærte å lese.

Fantasi

- Det fikk fart på fantasien min. Så inne i hodet mitt skapte jeg meg en stor familie med mange søsken. Jeg håper dere vil bla i bøkene her, og at voksne leser mye for dere, sa han til ungene før han ga Knøttebiblioteket tre bøker fra sin egen bokhylle.

Pippi, Karius og Baktus

Da ordføreren hadde klippet over snora, spratt Pippi Langstrømpe ut av døråpningen. Hun leste litt om seg selv før Karius og Baktus serverte saft og kjeks og sang en sang om seg selv.

Benk og kvilsten

Da håper vi at Knøttebiblioteket vil bli mye brukt! Det kan være fint å gå inn der etter å ha brukt masse krefter i lekeapparatene utenfor, for eksempel. Og så står det en benk der. Og en kvilsten. Der er det godt å krype oppi fanget til en voksen med ei god bok. 

Døgnåpent

Før det hadde biblioteksjef Kari Lise Hagen fortalt alle ungene som hadde møtt opp, at Knøttebiblioteket bare er åpent om sommeren. Men da er det til gjengjeld døgnåpent der. Så det er bare å gå inn, bla i ei eller flere av de 100 bøkene, gjerne låne med noen hjem, og huske på å levere dem tilbake etterpå. 

Ta vare på

Så fikk hun barna til å love å ta godt vare på det vesle huset.
- Ikke kast grus eller sand på eller i det. Ikke skriv på veggene. Men det gjør vel ikke dere? sa hun. Og fikk klar tilbakemelding om at nei, slikt gjør ikke småungene i Trysil, nei. 

God hjelp

Kari Lise Hagen takket trioen som har bygd huset med ei fin rose til hver; Arnfinn Kalfoss, Svein Vermund og Terje Hagen. Og så takket hun ByggMix og Maxbo i Trysil som har gitt materialer og slikt så Knøttebiblioteket kunne bygges.
 

 Bildeglimt fra åpningen av Knøttebiblioteket

Knøttebiblioteket åpning (11)Knøttebiblioteket åpning (13)Knøttebiblioteket åpning (16)Knøttebiblioteket åpning (17)Knøttebiblioteket åpning (19)Knøttebiblioteket åpning (2)Knøttebiblioteket åpning (27)Knøttebiblioteket åpning (30)Knøttebiblioteket åpning (36)Knøttebiblioteket åpning (37)Knøttebiblioteket åpning (41)Knøttebiblioteket åpning (8)

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 10.06.2015 11:17:49