Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

 Vår historiske fotosamling er på nett

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 04.09.2017 11:05:00
Roar Vingelsgaard Espen Skjærbakken Siri Eggen Løken Anne Norderhaug Sætre Tone Odden Kari Odden Anne Mette Busk Marit Nerhagen

Roar Vingelsgaard, Espen Skjærbakken (Anno museum), Siri Eggen Løken, Anne Norderhaug Sætre, Tone Odden, Kari Odden, Anne Mette Busk og Marit Nerhagen (Anno museum) synes det er stor stas at så mange historiske trysilbilder nå er tilgjengelig på nett, og flere kommer.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

​Flere tusen bilder fra vårt historiske fotoarkiv ligger nå tilgjengelig for alle på digitaltmuseum.no.

​Det er kulturavdelingen som har ansvaret for den historiske fotosamlinga på cirka 8 500 bilder, av disse er hele 8 000 ferdig digitalisert.

En begivenhet

I samarbeid med fotomiljøet i Anno museum er nå Trysil kommunes fotoarkiv tilgjengelig for alle på www.digitaltmuseum.no. Dette ble markert med en egen samling 29. august 2017. Søker du på Trysil nå får du treff på hele 5 280 fotografier, i tillegg finner du også informasjon om bygninger og gjenstander. - Dette er vårt materiale, og det å få vise det fram er bare positivt, sier biblioteksjef Tone Odden.

Flere millioner objekter

På digitaltmuseum.no kan man søke i hele 1,9 millioner objekter, og på digitaltmuseum.org, som er både norske og svenske samlinger, kan man søke i over 4,4 millioner objekter. Og samlingene bare øker. - Dette er et fint verktøy, med både enkel og avansert søkeløsning, og man kan også søke på museumsnummer, forteller Odden.

Haakon Garaasen

- Vi har fått midler fra Kulturrådet og har valgt å starte med samlingen etter Haakon Garaasen. Ikke alle bildene ligger ute ennå, men 454 bilder er nå tilgjengelig på digitaltmuseum.no.

Digitaliseringa

I Trysil er det Siri Eggen Løken, Kari Odden og Anne Mette Busk fra kulturavdelingen som digitaliserer fotografiene og som registrerer informasjon på hvert enkelt bilde. Løken har jobbet med digitalisering de siste 11 årene. En kjempestor jobb, som er av stor betydning både i dag og i framtida. - Vi ser at skolene i Trysil bruker fotoarkivet, og flere har også bestilt bilder til bruk på store plakater og bannere, sier Siri.

Fri bruk

- Største leverandør til fotoarkivet på nett er Norsk Folkemuseum, så kommer vi og vi er også en ganske stor leverandør av fotografier. Gamle bilder er som regel greit å bruke uten begrensninger, såkalt Public domain. Disse bildene er åpnet for all mulig bruk, men husk å oppgi fotograf og hvor bildet er hentet fra, sier Espen Skjærbakken fra Anno museum. Og hvis du deler bilder får du med deg all informasjon.

Vegen videre

- Vi fortsetter å legge ut flere bilder av  Haakon Garaasen. Og så har vi også en større samling etter lege Otto W.F. Mejlænder. I de senere år har også tidligere journalist Lasse Thorseth gitt mange fotografier til Trysil kommunes fotoarkiv, og disse har man søkt om støtte til å få digitalisert og tilgjengeliggjort, forteller biblioteksjefen.

Arbeidet med å digitalisere fortsetter arbeidet og flere bilder fra fotoarkivet publiseres framover, så her er det mye å glede seg til!

Sist oppdatert: 04.09.2017 11:06:44