Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Biblioteket viser lokal film om svedjing

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 12.09.2018 13:07:47
Svedje tennes

​I juni 2002 brente Søre Osen historielag svedje hos Per Ravnkleven. Høsten etter høstet de rugen de hadde dyrket på gammelt skogfinsk vis.

Foto: Henry Johnsen

​I høst viser biblioteket filmer fra lokalsamlinga si en lørdag i måneden. Først ut er Søre Osen Historielags Svedjeprosjektet 2001-2003.

​Filmen som viser hvordan skogfinnene drev svedjebruk, viser vi lørdag 15. september kl. 12. Det er gratis inngang.

Prosjektet

Etter at alle formaliteter var på plass, hugde historielaget svedja på et område hos historielagsleder Per Ravnkleven i juni 2001. Den sto og tørket i ett år. Så ble den brent. To dager etter ble svedja sådd til med rug. På høsten ble den beitet ned slik at den fikk "busket seg". Neste vår spirte den, og høsten 2003 ble den høstet, bundet til kornband og fraktet til Ravnkleven som Søre Osen Historielags eiendom, står det i prosjektdagboka.

Bakgrunnen

Historielaget gjennomførte dette prosjektet for å dokumentere sin gamle finnekultur, og for å markere at Finnskogen strekker seg nordover langs Osensjøen og inn i Åmot. Denne gamle, finske dyrkingsmåten brakte livberging og velstand til grendene der for 300 år siden. Rugen de finske forfedrene brukte, fulgte svedjekulturen østfra og skapte gode levekår i karrig landskap. Den kan, i gode år og med riktig kunnskap, gi helt opp til 400 fold, leser vi på prosjektsida på hovedansvarlig for prosjektet Henry Johnsens side www.ildstedet.net. Johnsen opplyser at de fikk over 800 fold på dette prosjektet.

Sist oppdatert: 12.09.2018 18:44:18