Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Årbok for Trysil er ute

Av: Harald Nyberg | Publisert: 14.11.2019 11:01:41
Lansering årbok i Trysil 2019

​Årbok for Trysil 2019 er ute.

Foto: Harald Nyberg, Trysil kommune

 

​​Trysil kommune er utgiver av Årbok for Trysil og årets bok er 35. årgang. Den ble lansert 5. november i Morensalen på biblioteket.

​Målet med årboka er å fortelle og bevare gode og spesielle episoder og hendelser, jubileer og milepæler i Trysil før og nå. Under lanseringen fikk vi smakebiter fra innholdet i årets bok.

Alle tryslingers doktor

De fremmøtte fikk med seg Roar Vingelsgaard som fortalte om distriktslege Olaf Hansen, alle tryslingers dedikerte doktor i en årrekke. Marit og Tone Odden har forsket på og skrevet om ei husmannskontrakt, og det fortalte de engasjert om. I hver årbok er plukk fra Herredstyreprotokollen fast innslag. I år er det aktuelle saker fra 1919 som omtales. Knut Østerhaug har stått for utdragene fra protokollen og Tone Odden fortalte litt om hva som skjedde for 100 år siden. Av saker knyttet til nåtiden, orienterte Runa Eggen om tiden med Fjols til fjells.

Villaer, priser og dramatikk

Det er flere forskjellige bidragsytere til boka. I årers bok er det 16 tekster. I tillegg til ovennevnte saker, byr boka også på lesing om gamle Halvorsen Landhandleri, som nå er Vila Wessel. En annen villa er Villa Fregn i Skåret, tidligere skolehus nå gjestehus. To av tekstene kan gå under tematikken dramatikk. Det er Vidar Storbæks skildring, «Ett ulykksalig skudd», av elgjakt i Göljådalen i Sverige i 1899, et mye brukt område for jegere fra Ljørdalen på denne tiden. I år er det 75 år siden trefningen på Lillerøåsen. Konrad Eriksson Lillebo ble drept av tyske soldater 27. november 1944. Lillerøsen er som vi vet i Engerdal kommune, men fram til 1947 tilhørte Lillerøåsen Trysil kommune. Selve trefningen er skildret i årboka. Omtale av Skjæraasenprisen og kulturprisen er også faste innslag i årboka.

Trysilgutten 100 år

Mannskoret Oktava var invitert til lanseringskvelden for å spre litt glede og god stemning. De sang blant annet «Fotballsang», til ære for Trysilgutten, 100års-jubilant i år. Trysilgutten 100 år er en av tekstene i årboka. Årets komité har bestått av Tone Odden fra Trysil folkebibliotek, kultursjef Anne Norderhaug Sætre, leder for informasjonsavdelingen i Trysil kommune Harald Nyberg og Runa Eggen fra Eggen Media. Boka ligger nå til salgs i bokhandelen og flere butikker.

Sist oppdatert: 14.11.2019 11:27:31