Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Vi feiret 150-årsjubileum for Haakon Nyhuus

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 03.11.2016 12:59:00
Kari Odden og Tone Odden ved banneret om Kristianiabohemen Haakon Nyhuus

​Utstillingen om Haakon Nyhuus fra Trysil (1866-1913). hang oppe i hele november, forteller Kari Odden og Tone Odden.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​I november var det Haakon Nyhuus som stod i fokus på Trysil folkebibliotek.

​Tryslingen var en av ranglefantene i Kristianiabohemen, en nær venn av Hans Jæger, Fridtjof Nansens sekretær og en bibliotekpioner.

Storkoste seg

Kari Odden som har skrevet tekstene på bannerne som hang i Moren-salen på biblioteket i hele november, storkoste seg da hun leste seg opp på Haakon Nyhuus, eller lille, tykke Gaarder som Hans Jæger kalte ham.

- Det har vært kjempeartig, og det ble veldig vanskelig å velge og begrense seg da jeg skulle skrive tekstene til utstillingen, sier hun.

Godt utvalg

Vi kan ikke se annet enn at utvalget hun landet på, ble helt riktig. Med biblioteksjef Tone Oddens beslutning om type utstilling, Siri Eggen Løkens kløktige bildevalg og Eggen Medias fine sluttprodukt ble det en interessant markering av at det er 150 år siden Haakon Nyhuus ble født.

Til Sverige

Han kom fra en familie der både far og bestefar var bolagsfullmektiger. Faren var også stortingsmann. Haakon ble tidlig foreldreløs og vokste opp hos onkelen, jägmästare Torgal Nordby, i Arvika. Han kom tilbake til Trysil i 1883 og dro til Oslo for å studere i 1885.

Bohem

Der ble det mer rangling med Kristianiabohemen enn studier. Han var en ivrig skuespiller på Samfundsteatret og gjorde særlig lykke med sine kvinneroller. Pengene tok slutt, intrigene vokste, og Haakon utvandret til USA i 1890. Han giftet seg, fikk en sønn og fikk jobb på bibliotek. Det endret alt, både for ham og for norske bibliotek.

Deichmanske

Han fulgte med på utviklinga innen bibliotekvesenet i Norge, hørte nyss om at Deichmanske skulle ha ny sjef og dro hjem. Det var ett år for tidlig, så mens han ventet på den jobben, var han blant annet sekretær for Fridtjof Nansen, forteller Kari Odden.

Pioner

Det var Haakon Nyhuus som i folkeopplysningens ånd åpnet bibliotekene for folk på ordentlig.

- Han ville ha nye bygninger. Han ville utvide med filialer. Han etablerte lesesaler og reoler der folk kunne finne og bla i bøkene selv uten å måtte be om dem fra bibliotekaren bak skranken. Han reformerte bibliotekvesenet i Norge, sier biblioteksjef Tone Odden.

Forfatteren

Haakon Nyhuus er en av Trysilforfatterne. Egne bøker har han aldri gitt ut, men han har gode bidrag i flere bøker.

- Blant annet skrev han Sonja i Jægers Kristianiabilleder. Han skrev mange foredrag og manuskripter og var flink til å ordlegge seg. Han skal også ha sendt et manus til Arne Garborg, men det er det i tilfelle ingen som vet hvor er i dag, sier Kari Odden.

Leksikon

Haakon Nyhuus var også hovedredaktør for det seks bind store Illustreret norsk konversationsleksikon. Han satt i styret i Den norske forfatterforening i to år og tok initiativet til og var formann i Norsk Bibliotekforening til han døde. 

Døde ung

Haakon Nyhuus ble bare 47 år gammel. Da hadde han og kona Kinka tre barn; Harald født i 1895, Mona i 1899 og Else i 1904. Dem skulle bygdebokredaktør Kari Odden gjerne ha visst hvor ble av. Hun har lett i alle tenkelige kilder, men ikke funnet spor etter dem. Hvis noen har opplysninger om dem, vil hun gjerne høre fra dere.

Tone Odden og Kari Odden ved bysten av Haakon NyhuusBilde av Haakon Nyhuus over relevant litteratur 

Biblioteksjef Tone Odden og utstillingens manusforfatter Kari Odden brukte november til å la oss bli bedre kjent med tryslingen Haakon Nyhuus som ble født for 150 år siden.
Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 01.12.2016 07:39:14