Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Fin forfatterkveld med Linn Ullmann

Linn Ullmann på Trysil folkebibliotek

En engasjert ​Linn Ullmann fortalte fra eget og andres forfatterliv, bittelitt om mora og mormora og egen barndom og litt mer om faren.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Venter du på inspirasjon før du setter i gang, får du ikke gjort noe, lærte vi av Linn Ullmann på Trysil folkebibliotek 6. september.

Mange tror at folk med kreative yrker, forfattere inkludert, må ha inspirasjon for å produsere. Det er misforstått og helt feil.

Disiplin

Det er ingen forskjell på en forfatter, en lærer eller en håndverker, mener Linn Ullmann.

- En lærer og en håndverker kan ikke la være å gjøre jobben sin og skylde på at de mangler inspirasjon. Også for en forfatter er disiplin viktigere. En må bare ta fatt og få ting gjort. Å skrive er 90 % disiplin og 10 % inspirasjon, sa hun.

Uten nykker

Linn Ullmann er lita og spinkel, men har stor personlighet og mye varme. Hun er helt uten stjernenykker tross sitt verdensberømte opphav og suksessen hun har hatt og har som journalist og forfatter. Møtet med henne i Morensalen denne septemberkvelden ble en kjempefin opplevelse!

Forfatteryrket

Forfatteren snakket mye om forfatteryrket og prosessen å skrive og ga oss både egne og andre store forfatteres erfaringer. Så snakket hun bittelitt om mora og mormora og barndommen sin og litt mer om faren sin.

Ingmar Bergman

Hun fortalte om ønsket hun og faren hadde om å skrive bok sammen på hans eldre dager. De planla og planla og hadde det veldig gøy underveis. Så gøy at tida gikk. Årene gikk. Og så var det for sent. Ingmar Bergman var blitt for gammel, for glemsk.

På is

Så døde han, og Linn orket ikke høre på opptakene hun hadde gjort med ham mens de planla boka. Ikke på lenge. Men så orket hun. Og så kom romanen De urolige som har fått strålende kritikker og som av mange blir kalt årets beste bok. Den er ikke overraskende nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

Nordisk råd

- Innsikten i livsfortellingers potensielt forvandlende kraft så vel som deres begrensninger, har skapt en roman som like mye handler om hvordan forstå og fortelle om et liv, som om de konkrete livsløpene som legges under lupen, skriver juryen blant annet.

Briljant

Forfatteren skriver dristig og klarøyd om sin egen familiehistorie, en beretning om barndom, oppvekst, alderdom og død.

- Linn Ullmann skriver om faren Ingmar Bergmans dødsleie og om det voldsomme savnet etter moren Liv Ullmann i romanen De urolige. Det er sterk kost og samtidig helt briljant, skrev VG og ga en sekser.

Gudbenådet

- Det kreves et gudbenådet talent for å lykkes med et prosjekt som dette. Fordi sprengstoffet er voldsomt. Men det er blitt en briljant roman. Ullmanns språk, hennes evne til å få alt til å dirre, til å selv gjøre poesi ut av farens føtter under hans dødsleie, gjør at hun opererer på et helt annet nivå enn de aller fleste norske samtidsforfattere, skrev VG.

Årets beste

- Årets beste selvbiografiske roman. Fletter sammen minner og dokumentarisk materiale, fantasier og refleksjoner med utsøkt letthet, skrev Dagbladet som også ga en sekser.

Nådeløst

- Kan ikke huske å ha lest en så velopplagt og nådeløst vittig Linn Ullmann som i den nye romanen De urolige, skrev Dagsavisen.

Bibliografien

Linn Ullmann har skrevet seks romaner: Før du sovner, Når jeg er hos deg, Nåde, Et velsignet barn, Det dyrebare og De urolige. Alle er utgitt i store deler av Europa og i USA.

Linn Ullmann signerer De urolige
Leikny Solheim og Birthe Øverby var to av mange som sikret seg et signert
eksemplar av Linn Ullmanns De urolige.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune
 

Sist oppdatert: 07.09.2016 13:24:11