Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Får vi låne adventsstjerna di?

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 09.11.2018 11:00:00
Anne Karine Sørhus og Tone Odden med tre adventsstjerner

​Anne Karine Sørhus og Tone Odden ønsker å låne adventsstjerner - nye og gamle, med og uten lys, i papir, metall eller annet materiale - og stille ut på Morensalen i advents- og juletida.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Vi ønsker å fylle Morensalen med adventsstjerner i år. Vi mangler en del. Får vi låne di?

​Det er damene på biblioteket som snur litt på flisa nå som vi nærmer oss advent og jul. Nå vil de låne sjøl, ikke bare låne ut.

Alle typer

- Vi er ute etter adventsstjerner i alle former og fasonger nye og gamle, med og uten lys, i papir, metall eller annet materiale, sier bibliotekar Anne Karine Sørhus og biblioteksjef Tone Odden. De håper å få inn riktig mange slik at det blir den stjernehimmelen i Morensalen ut året.

Åpningstider

Har du ei stjerne eller flere å bidra med, blir de glade om du kommer innom biblioteket med dem. De har åpent kl. 11-15.30 mandag, tirsdag og fredag, kl. 11-19 onsdag og torsdag og kl. 11-14 lørdag. Det går også an å sende dem i posten til Trysil folkebibliotek, postboks 200, 2421 Trysil.

Siden 1880-tallet

Ifølge Aktiv i Oslos juleguide oppsto skikken med adventsstjerner i Tyskland på slutten av 1800-tallet. Den gang var adventsstjerna laget av papir som ble festet utenpå oljelamper. Det var gjerne barna som laget disse stjernene. Adventsstjerna blir av mange sett på som spesielt vakker fordi den skal minne oss om Betlehemsstjerna som ledet De Hellige Tre Konger til Jesusbarnet.

Siden 1950-tallet

Til Norge kom skikken trolig via Sverige. Virkelig populære her ble de først på 1950-tallet. Da var de laget av pergamentpapir på et ståltrådskjelett med ei lita pære inni. På 1970-tallet ble det populært med mer husflidspregete stjerner av spon, enten trehvite eller rødbeiset, og noen var formet som snøkrystaller, skriver Aktiv i Oslo.

Og i dag vet vi at de fins i uhorvelig mange varianter, så vi gleder oss til å se stjerneglansen i Morensalen!
 

Sist oppdatert: 02.01.2019 00:55:05