Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Dagfinn Grønoset 100 år

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 04.04.2020 10:00:00
Dagfinn Grønoset. Foto: Lasse Thorseth

​Dagfinn Grønoset (1920-2008).

Foto: Lasse Thorseth

​Trysil kommune minnes i dag en av våre største forfattere Dagfinn Grønoset som ble født i Søre Trysil 4. april 1920.

​Biblioteksjef Tone Odden skriver:

Trysil kommune minnes Dagfinn Grønoset i dag på hans fødselsdag, 4. april.

Dagfinn vokste opp sør i kommunen, på garden Grønoset mellom Plassen og Lutnes, i ei tid da folk var mer stedbundne enn i dag. Karene arbeidet i skogen og i fløtinga om våren, kvinnfolka styrte hus, gard og unger. Han var yngst av åtte søsken og var mye med i husstellet. Hele sommeren var han med på setra. Der ble det fortalt mange historier, og Dagfinn fulgte nøye med. Av mora lærte han seg å sette pris på lesing og bøker.

Selv om han var meget dyktig på skolen, fikk han ingen videre utdannelse, det satte faren seg imot. På den tida Dagfinn var ung, var det ansett som langt bedre å være god til å arbeide enn å studere.
Dagfinn fikk seg jobb som journalist, han hadde sin første sak på trykk i Østlendingen tidlig i livet. Allerede som 16-åring hadde han flere dikt på trykk, og i tillegg møtte han Mikkjel Fønhus ved Lutufallet og sendte inn et stykke til avisen om dette møtet. Østlendingen ble arbeidsplassen i mange år siden, før han ble forfatter på heltid.

Gjennom hele livet skrev Dagfinn mye om mennesker han møtte. Aller mest kjent ble vel Anna på Haugsetvolden. Etter at Dagfinn møtte henne skrev han sin mest leste bok noensinne; Anna i ødemarka ble en salgssuksess.

Det var journalist som var yrket, og bøkene han skrev var stort sett i den ånd og tradisjon. I tillegg var han også aktiv i radio og på TV, og det er mulig å få både gjenhør og gjensyn med flere av programmene der han medvirket i NRK sitt arkiv som ligger åpent på internett.

Dagfinn Grønoset bodde størsteparten av sitt voksne liv i Elverum, men barne- og ungdomsårene i Trysil var formende, og han valgte selv at det skulle stå at han var født i Trysil på gravstenen hans. Han valgte også at det skulle stå: Takk for livet. Vi takker Dagfinn Grønoset, for alt han skrev og delte med oss av skjebner han møtte på sin veg.

Kilder: Han kom fra skog av Knut Fjeld og Norsk biografisk leksikon 

Sist oppdatert: 04.04.2020 10:13:59