Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Biblioteket har bøker på mange språk

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 06.10.2017 13:45:00
Anne M. Sandbakk og Tone Odden

​Bibliotekar Anne M. Sandbakk og biblioteksjef Tone Odden har en hel reol med svenske, engelske, tyske og franske bøker.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Du trenger ikke lese norsk for å låne bøker på Trysil folkebibliotek. De har flere hundre bøker på andre språk også.

​Under ordningen Bok til alle de akkurat fått inn bøker rundt 120 bøker for voksne og barn på persisk, arabisk, dari (som snakkes i Afghanistan) og tigrinja (som snakkes i Eritrea og tigrayregionen i Etiopia).

Ny i Norge

- De bøkene har vi fått fra Det flerspråklige bibliotek. Det er både barne- og voksenbøker. Vi har den hos oss i 3-4 måneder før vi får ei ny bokpakke. Hvis noen ønsker bøker på andre språk, er det bare å si fra. Vi kan også låne inn bøker fra mer geografisk nære språk, eller enda fjernere for den sakens skyld, sier biblioteksjef Tone Odden.

Svenske

Hun har også fått inn en ny forsyning på rundt 100 bøker på svensk.

- Vi har ei bytteavtale med biblioteket i Malung. En gang i året sender vi norske bøker til dem og vice versa. Det er både barne- og voksenbøker, romaner, krim og fagbøker, både nye bøker og gamle. Ifølge læreplanen skal norske elever har lest svenske barnebøker. Vi har dem, sier Tone.

Flere språk

De svenske bøkene står i en egen reol sammen med like mange engelske bøker og noen, men atskillig færre, på tysk og fransk.

- Jeg synes det er veldig ålreit å kunne tilby fastboende og turister bøker på flere språk. Det er litt mer avslappende å lese bøker på sitt eget morsmål. Det skaper leselyst. Har vi ikke boka kunden ønsker, bestiller vi den gjerne, sier Tone.

Lån her, lever der

Visste du forresten at du med nasjonalt lånekort kan låne bøker på ett bibliotek og levere dem på et annet?

- To ganger i uka kommer Bibliotektransporten innom med våre bøker fra andre bibliotek og tar med seg andres tilbake, så det er ikke noe problem, sier Tone.

Tone Odden 

I Ny i Norge-reolen under Bok til alle-ordninga har Trysil folkebibliotek cirka
30 bøker på hver av språkene arabisk, persisk, dari og tigrinja. Biblioteksjef
Tone Odden skaffer både flere bøker og flere språk hvis det er ønskelig.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

 Mer informasjon

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 06.10.2017 13:49:15