2014 ble et spennende år for biblioteket

Knøttebiblioteket

Verdens første og sannsynligvis eneste knøttebibliotek finnes i Trysil.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

- I fjor åpnet vi Knøttebiblioteket på Prestgardsjordet, og vi pusset opp og malte den gamle lesesalen, forteller biblioteksjef Kari Lise Hagen.

​Biblioteksjefen fortsetter: - Vi fikk 120 000 kroner fra Nasjonalbiblioteket og 35 000 kroner fra fylkeskommunen til å skape aktivitet i salen - og det har vi virkelig gjort!

Moren-salen

Den nye salen ble brukt mye i fjor til både utstillinger, konserter, forfatterbesøk, kurs, foredrag og quiz. I desember var det barnas julemarked med hele 38 unge markedsselgere på plass. Den nye salen har også vært flittig brukt av kulturskolen til både til utstillinger og konserter.

Knøttebiblioteket

Knøttebiblioteket, som egentlig er ei lekestue, ble bygget på dugnad av tre staute karer. Biblioteket for de aller yngste leserne fikk massevis av gamle barnebøker og ble høytidelig åpnet 11. juni 2014. Fra første dag ble dette en suksess. Hele 112 barnebøker var til utlån, og knøttebiblioteket holdt døgnåpent til 1. september.

Utlån

Besøkstallet i 2014 var på 15 950, en økning fra året med 14 725 besøkende. Samlet utlån har holdt seg ganske stabilt. I 2014 lånte biblioteket ut 24 975 bøker og 12 419  barnebøker (inkl. lydbøker), sistnevnte har en økning fra 2013. I samarbeid med folkebibliotekene i Hedmark fikk Trysil folkebibliotek utlån av e-bøker. Tryslingene har benyttet seg godt av dette tilbudet med et utlån av 441 e-bøker til voksne og 102 til barn.

Åpent i sommerferien

Åpningstidene i 2014 var som før, med stengt en dag i uka, men i 2014 var biblioteket åpent tre dager under sommerferieavviklingen og ikke stengt som tidligere år.

Gi meg en A-bilen

Utlånsbilen Gi meg en A kjører fortsatt til Jordet og Vestre Trysil skoler, og alle grendebarnehagene får også sine bøker tilkjørt med GMA-bilen. Nå får 67 barn bokpakker utlevert i sin barnehage hver gang Gi meg en A-bilen er på besøk.

Framover

- Vi ser litt lysere på bibliotekets framtid etter at kommunestyret i sitt julemøte bevilget en 40 % barnebibliotekar fra 2015.  Dette vil styrke vårt arbeid for så vel barnehagebarn som skoleelever. Den nye kulturplanen er også vedtatt og vi ser fram til å jobbe mot nye mål, sier biblioteksjef Kari Lise Hagen.

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:32:38