Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Veslefrikk og unga i Trysil

En kvinne og en mann står og spiller hardingfele og i midten foran dem sitter en mann med rød strikkelue

​Margit Myhr, Vetle Springgard og Erlend Apneseth ga en sjelden og
herlig versjon av Veslefrikk med fela.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

 

De yngste publikummerne storkoste seg og var med i Veslefrikk med fela, og aldri har vel en barneforestilling bydd på mer dans, flott hardingfelespill og sang enn da Veslefrikk kom til Trysil.

​Svært mange av oss, spesielt barn, kjenner godt til folkeeventyret Veslefrikk med fela som etter tre harde arbeidsår hos den strenge lensmannen i bygda kun får tre skilling i lønn - en lusen skilling for hvert år.

Tett på eventyret

De tre fantastiske unge flinke utøverne presenterte Veslefrikk gjennom dans, musikk, sang og skuespill. Under forestillingen satt de yngste på matter tett på sanger, danser og skuespiller Margit Myhr, frikar Vetle Springgard og hardingfelespilleren Erlend Apneseth. Vi voksne kom også tett på eventyret, og det var kjempefint. Med så dyktig skuespill, flott folkemusikk og sang ble eventyret gjort levende på en ny og spennende måte. Veslefrikk tok med seg unga flere ganger for å danse, og han trengte også hjelp til å skremme en liten skapning. Men det gikk ikke så bra, for det dukket bare opp en større og merkeligere en. Under har vi gjengitt bittelitt av eventyret.

Luselønn

Veslefrikk var sønn av en fattig husmann, og det var ingen annen råd enn at han måtte ut i verden for å tjene penger til livets opphold. Så da gjør han nettopp det, ubekymret, glad og med masse pågangsmot. Etter sin tjenestetid på tre år hos denne strenge og gjerrige lensmannen får han såvidt tre skilling i luselønn. Lensmannen mente bestemt at det var bra og "at han hadde fått meir enn han skulle ha". Men Veslefrikk var glad tross alt, for nå hadde han råd til å kjøpe seg nye klede og sko.

Langedans

Inn til byen vil Veslefrikk gjerne danse, og han får med seg mange unger på en langedans til skikkelig felespill. På veg inn til byen møter han imidlertid på tre merkelige skapninger. Den første er en liten skapning, den andre er høy og den tredje er kjempehøy - og alle vil de ha en skilling hver. Til slutt så gikk det som det måtte gå - Veslefrikk hadde ingen skilling igjen.

Hjartelag

Men så er det slik da at det er den samme fattigmannen som har kledd seg ut hver gang. Veslefrikk blir belønnet for sitt gode hjartelag og får et ønske for hver skilling. Som de minste tilhørerne sikkert husker, så ønsker Veslefrikk seg ei fele, ei børse og at ingen kan nekte han det første han ber om.

Unga hjalp til

Unga på forestillingen var med en lettbeint og kvikk Veslefrikk flere ganger, og de hjalp også til da Veslefrikk skulle få ønskene sine. Til vakker kveldssang ble både fela og børsa lagt foran Veslefrikk mens han sov. Så moralen er vel gjer ein noko frå seg, får ein noko attende.
 
Dessverre så gikk forestillinga denne fredagskvelden så altfor fort. Plutselig var den over, og det var kanskje flere som tenkte at dette eventyret skulle jeg gjerne sett en gang til.
 
Takk for en flott forestilling under Skjæraasendagene 2014!
 
Sist oppdatert: 19.03.2015 15:32:19