Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Møt Tove Lie og hør om grepa kvinnfolk fra Trysil

Tove Lie

​Tove Lie kommer på Skjæraasendagene for å fortelle om den nye boka si Grepa kvinnfolk. Fortellinger om dem som gikk før oss.

Bildet er hentet fra facebooksida hennes.

Overraskende og friskt, skriver Liv Simensen om Tove Lies nye bok Grepa kvinnfolk. Møt Lie på Trysil folkebibliotek lørdag 24. oktober kl 14.​

8. mars 2013 var Tove Lie programleder på festforestillinga da vi feiret at norske kvinner hadde hatt stemmerett i 100 år. I forkant av det hadde hun lett lenge og langt i arkivene for å finne historier om kjente og ukjente Trysil-kvinner. Etterpå har hun bare fortsatt.

Ukjente og glemte

I 2013 ga Lie oss en god leksjon i ukjente, eller i alle fall glemte, kvinnehistorier fra fjern og noe nærere fortid. Hun presenterte oss for sin egen bestemor Jenny, Kari Tossavainen,Stor-Ingrid Flermoen, Berte Gregersdatter Hagen, Ingrid Olsdatter Westby, Madame Ørbeck, Marthe Shink og Marthe Bagsjøberget. Blant andre.

Grepa kvinnfolk

Tove Lie ble hektet. Hun klarte ikke å slippe disse kvinnene. Og hun skjønte at det måtte finnes flere. Så hun fortsatte å lete i arkivene, spørre kjente og ukjente for å få flere Trysil-kvinner fram i lyset. Og nå er de der - i Lies bok Grepa kvinnfolk. Fortellinger om dem som gikk før oss.

Sterke skuldre

- Tove Lie vil fortelle om det som var, for at vi som kommer etter, skal forstå og kanskje skjønne at vi har gode og sterke skuldre å stå på. For å få til det, går hun rett på sak, også i forhold til sin egen familie, for å få greie på hvordan nære formødre levde, og hvorfor de handlet som de gjorde, skriver Liv Simensen i Østlendingens anmeldelse av boka.

Overraskende og friskt

- Gjennom hele boka løper det åpne, nysgjerrige, uredde engasjementet til Lie. Noen av historiene er kjente fra før. Men også de tåler å bli løftet fram igjen med et nytt blikk på seg. Det er mer enn nok nytt og overraskende og friskt å lese, også fordi Lie har en frisk og lett skriveform, skriver Simensen.

Forfattermøte

Trysil kommune er glade for å invitere til forfattermøte med Tove Lie som en del av Skjæraasendagene i år. Lørdag kl 14 er alle velkomne på biblioteket for å høre noen av kvinnehistoriene. Det er gratis inngang og boksalg.

 

Sist oppdatert: 25.10.2015 00:53:31