Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

En rørende, varm og flott Skjæraasenmesse

En mann, en kvinne og en mannlig prest står ved siden av hverandre foran en altertavle

​Takket være kultursjef Johannes Nome (til venstre), ble det Skjæraasenmesse med hans dyktige og hyggelige foreldre Kjersti og Paul Nome.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Preget av nærhet, ro og Skjæraasens lyriske tekster ble årets Skjæraasenmesse en varm og stor opplevelse som vi vil huske lenge.

Du ska itte trø i graset. Disse enkle og viktige ord samt ønsket om å bli enda snillere stod i sentrum under årets Skjæraasenmesse i Trysil kirke. 

- Vi må ta ansvar for de små og svake i samfunnet. Einar Skjæraasen skjønte dette. Han pekte på det hellige i den lille spede spira ute i skogen og i storbyen, prekte dr. theol. Paul Nome. 

Se deg rundt

Dr. theol. Paul Nome, far til vår egen kultursjef Johannes Nome, holdt messe i Trysil kirke på bots- og bønnedagen denne søndagen. - Jeg husker noen skolebarn som skulle henge opp sine bønner i et tre, og særlig husker jeg en liten jente som skrev: Kjære Gud. Takk for at jeg er født snill. Hilsen Tirill 10 år. Dette er jo også humoristisk, men det er viktig å være snill og lytte etter om det kan være noen i mitt nærmiljø som sliter, sa presten. 

Fange Skaperens tale

- Vi trenger å bli mer som Einar Skjæraasen. Han kunne til og med høre hva bekken tenker på. Du skal ligge musestille for å fange Skaperens tale. Og nettopp det gjorde nok Skjæraasen. Etter jobb, middag og hvile, lyttet han til radio. Jeg må føle verdensværet har Skjæraasen sagt. De fleste av diktene hans ble også til mens han lå musestille på divanen. I et intervju en gang skal han ha sagt at han nok var Norges mest horisontale dikter. Einar så og åpnet nye horisonter, sa Nome.

Mer himmel på jord

- Om sin diktning sa han at budskapet var viktig, og han ville føle seg som en sviker hvis han ikke diktet og stod for noe. Skjæraasens ord kan skape mer himmel på jord, sa dr. theol. Paul Nome. 

Musikk og diktlesning

Med seg på Skjæraasenmessen, hadde presten med seg sin kone Kjersti Nome som er en meget dyktig pianist. Hun har fått Kong Haralds erindringsmedalje for sin kulturelle innsats, og det forstår vi godt. Det var helt stille i kirken da Kjersti Nome spilte Bånsull av Thomas Beck og Nocturne av Edvard Grieg. I tillegg til utrolig pianospill, spilte presten trompet, og vi fikk også høre Betina Karadjova på saksofon og Stefan Bernard på orgel. Einar Skjæraasens dikt ble opplest av de to tryslingene Nina Østby og Bjørn Lundberget - stille, vart og fint. Vi må også nevne en søt liten medhjelper som heter Ingrid Norderhaug. Det ble en rørende og stor Skjæraasenmessen som minnet vår dikter på den beste måte.
 
To menn, hvorav en prest, to kvinner og ei lita jente står foran en altertavle inne i en kirke 
Fra venstre Bjørn Lundberget, Ingrid Norderhaug, Kjersti Nome, Paul Nome og Nina Østby.
 
Hele programmet kan du lese til høyre.
 
Takk for årets Skjæraasenmesse og en ekstra takk til Kjersti Nome og dr. theol. Paul Nome som gjorde dette til en minneverdig messe!

 

Sist oppdatert: 04.02.2019 13:58:36