Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Tryvis-elever tolker Kongens nei

Collage av utkast til bannere med motivet Kongens nei

​Her er de første utkastene til bannerne tll utstillinga på Skjæraasendagene i år. Motivet er Kongens nei. Kunstnerne er Kristin Bakken (fra venstre), Kirsten te Walvaart og Eline Gundersen Ås (de to til høyre).

Foto: Gerd Østlie Elgshøen

Det blir store bannere, calligrammer og kulltegninger på Skjæraasendagenes kunstutstilling. Velkommen til åpning onsdag 14. september kl 17 på Cafe Rialto.

​I år blir utstillingen bakerst på Rialto og deler av den blir inne i kinosalen.

Startet før sommeren

Vårens andreklassinger på kunstlinja på Trysil videregående skole (Tryvis), studieforberedende med formgivningsfag som det heter, begynte forberedelsene til utstillinga før de tok sommerferie.

Grove utkast

Lærer Gerd Østlie Elgshøen forteller at de laget noen skisser og grove utkast. Vi har sett dem og synes det tegner veldig bra - som vanlig når disse Tryvis-elevene lar kreativiteten og talentet tale. Utkastene skal til slutt bli seks bannere på  120 x 42 cm i ulike trykkteknikker i svart/hvitt.

Motivene

- Motivene er Kongen, Kronprinsen og hendelsene i de dramatiske dagene etter krigsutbruddet 9. april 1940. Vi blander kjente kongebilder med bilder av sivilister, okkupanter, biler, bombefly og bomber. Og vi tar med skog, norsk natur og dekorative elementer som kongemonogrammet, binders, vottemønster og andre typisk norske symboler, sier Gerd Elgshøen.

Papirkjole

Tredjeklassingene skal også kreere en papirkjole i full størrelse.

- Det blir en kjole i 1940-talls stil. Vi bruker flere typer papir, blant annet avispapir, for å vise at krigsårene var preget av nøysomhet og oppfinnsomhet når det gjaldt gjenbruk. Damene var likevel stilbevisste, sier Gerd.

1. og 2. klasse

Til utstillinga på Skjæraasendagene skal andreklassingene lage store calligrammer, altså tegninger med tekst fra dokumentet Kongens nei og med kong Haakon som motiv. Hva førsteklassingene skal utfordres på, er ikke helt bestemt, men antakelig blir det kull- og blyanttegninger.

Utstillingsåpning

Utstillingsåpningen krydres også i år med musikalske innslag av flere unge tryslinger:

  • Anna Lucinda Næss, sang
  • Marit te Walvaart, fløyte
  • Sondre Elvheim Hansen, sang/rap
  • Synne Jørgensen og deler av gruppen EMCY (ny gruppe i Trysil), sang og gitar
  • Maria Særnmo, sang

Alle har tidligere vært med på UKM.

Velkommen - bli glad og stolt når du ser og hører hvor utrolig flinke ungdommer vi har i Trysil!

 

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 15.09.2016 00:54:15