Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Herlig festforestilling med musikk, lyrikk og natur

To menn med blomster og diplom foran kunstig bål og to grantrær

Torbjørn Ekelund og Kjetil Østli er svært stolte over at nettmagasinet Harvest har fått
Skjæraasenprisen.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Det kommer til å lufte lørda'n lenge i mange sinn etter festforestillingen på Skjæraasendagene 2014.

​Det ble en varm og god kveld i kulturhuset Hagelund der stemninga var på topp både på scene og i sal.

Vi takker

Det takker vi en munter og slagferdig Ingrid Bjørnov i musikalsk storform, takknemlige og naturlige prisvinnere, et finstemt Under Girstakken, en lyrisk ordfører, trivelige programledere, et engasjert publikum og de strålende ansatte i kulturavdelingen vår som gjør Skjæraasendagene mulig, for. Og mest velkomment av alt; å få høre Einar Skjæraasens lune stemme igjen.

Ydmyk Bjørnov

Ingrid Bjørnov har vært Skjæraasenfamiliens husvenn siden barndommen på Oppsal. Ingrid Skjæraasen var hennes forlover. Bjørnov sa hun var både ydmyk og stolt over å få komme til Trysil, bygda med så solide litterære røtter. Hun har hatt Einar Skjæraasens ord med seg hele livet, men ikke alltid visst at det var hans. Han var godt representert i onkelens allsanghefte; Danse mi vise, Trubadurvise og Mazurka.

Prat og musikk

Ingrid Bjørnov pratet og spilte, pratet og sang, pratet, lo og koste seg. Vi fikk høre om mye om det nye livet på landet dit hun flyttet med lyset i sitt liv, hun sang om alt slags vann, en hund som skjøt eieren sin, om arven fra mormora - ei ripssaftflaske fra 1973, om den for korte friidrettsbanen ved Terningen Arena og en påbegynt musikal om javascript og en som aldri ble ferdig om Per Spelmann - hvordan mistet han fela si. Blant annet. Folk lo og storkoste seg.

Vandringsvise, Peer Gynt og Mama Mia

Hun sluttet med Einar Skjæraasens Vandringsvise i var samsang med publikum.
- Tusen takk for arven! Tusen takk for at jeg fikk komme hit, sa hun før hun gikk av scena.
Men så klappet vi så oppriktig og lenge at hun tok sjansen på at kakaoen fikk snerk og ga oss en glitrende Abba-sonate i Grieg-moll -.en genial sammenblanding av Peer Gynt og Mama Mia. For det er tre ting som flyr fritt over riksgrensa, sa hun; ulv, kjøttdeig og musikk.

Under Girstakken

Andre avdeling begynte finstemt med Under Girstakken, 14 dyktige sangfugler fra østre Trysil under ledelse av Jan Lans. De sang først Vid Stranden og så Mitt land, der Pernille Lans var stø solist og Stefan Bernard akkompagnerte på piano. Så var det klart for kveldens høydepunkt; utdelinga av Skjæraasenprisen 2014 til nettmagasinet Harvest. To av de fire grunnleggerne satt klare i salen. 

Skjæraasen og naturen

I år ville Skjæraasenkomiteen ta tak i Einar Skjæraasens tilknytning til naturen og måten han bruker naturens prosesser, årstider og stemninger til å si noe om viktig om livet og samværet mellom mennesker.
- Et slags tilbake til utgangspunktet for hans diktning, sa ordføreren i sin tale til prisvinnerne.

Innsikt i livet

- Rene naturskildringer blir lett glemt, uansett hvor fine de er, om de ikke kan knyttes til og gi oss innsikt i livets storhet og mysterium. Einar Skjæraasen var en mester til dette. Ordbildene maler dagene og livet i sorg og vemod, fra yre vårnetter til tunge høstdager, så vi kjenner oss heime og vet at nå er vi på kjente trakter, sa ordføreren og deklamerte flere vers fra Skjæraasen for å bekrefte dette.

Selve livsgrunnlaget

- Vinnerne av årets pris tar fram og samler nye tekster om naturopplevelser, refleksjoner over det moderne menneskets dilemma; på en side stadig fjernere fra kontakten med selve livsgrunnlaget, travelheten og tidsklemma der vi skal rekke over alt og med alt, for ikke å si ha alt. Samtidig kjenner flere og flere en higen etter kontakten med den jorda som fostret oss, opplevelsen av å høre til et sted og kjenne at vi er, sa ordføreren.

Mennesket og naturen 

Med Skjæraasenprisen ønsker vi å anerkjenne det initiativet de fire har tatt, oppmuntre til mer og djupere refleksjon om menneskets plass i naturen, og naturens betydning for hele vår livsforståelse, sa han før han leste opp begrunnelsen og delte ut Skjæraasenprisen 2014 til Torbjørn Ekelund og Kjetil Østli.

Begrunnelsen

Slik lyder begrunnelsen for utdelinga av Skjæraasenprisen 2014:  

Skjæraasenprisen 2014 tildeles nettmagasinet Harvest ved Kjetil Østli, Anders Aakre, Torbjørn Ekelund og Simen Tveitereid. Magasinet er det første i sitt slag i Norge og har på kort tid etablert seg som en viktig stemme for det moderne menneskets bruk av naturen. Magasinet henvender seg først og fremst til de som er opptatt av naturens egne kvaliteter og ikke bare som arena for sport og prestasjoner. Bidragene handler om hvorfor vi ønsker å ferdes ute, hva som inspirerer oss ved ulike uteaktiviteter og refleksjoner om naturen og menneskets plass i den.
 
Nærheten og umiddelbarheten gjorde Einar Skjæraasens dikt tilgjengelige for alle.
Han levde opp til noen ord han en gang skrev: 
– til hjertene, ikke over hodene.
 
Årets prisvinner målbærer Einar Skjæraasens idealer, perspektiver og ydmykhet overfor naturen videre i en ny digital tid. 

Første prisen

- Oi, oi, oi, sa Torbjørn Ekelund da applausen varte ved. - Vi er vant til å sove i enmannstelt og har hjemmekontor, så dette er uvant for oss. Men tusen hjertelig takk! Vi setter stor pris på å få Skjæraasenprisen. Det var utenkt at vi skulle få den. Men da vi fikk vite det og hvorfor, virket det bra og fornuftig, la han til med et smil.

Link til Skjæraasen

Einar Skjæraasen har alltid vært viktig i Ekelunds liv. For moren og morfaren var Skjæraasen alle tings målestokk, livets og naturens.
- Jeg ble innpodet med at små ting har større verdi enn store ting. Og først når jeg forstår de små ting, vil jeg forstå verden og meg selv, sa han.

Født på Tynset

Ideen til nettmagasinet fikk Kjetil Østli på en fisketur på Tynset, på en gard han i går fikk vite tilhører Skjæraasen-klanen. Dit og andre steder hadde han med seg villmarksmagasiner, men de ble nesten aldri lest. Den nye generasjonen friluftsfolk trengte en annen kanal å formidle naturen i. 10 år senere var Harvest på lufta.

Ekspedisjon

Deres ekspedisjon er ikke å bli den nye Lars Monsen, den nye Thor Heyerdahl eller den nye Roald Amundsen, men å gjenoppdage naturen, gjenoppdage gleden ved å være ute, gjenoppdage Norge, som det står i nettmagasinet som de viste oss smakebiter av, før de avsluttet med en film av mor og barn på sopptur mens vi hørte Einar Skjæraasen lese Onga våre.

 

 Bildeglimt fra festforestillingen

Ingrid Bjørnov (1)Ingrid Bjørnov (4)Ingrid Bjørnov (6)Ingrid Bjørnov, Jo Stuan, Turid Backe-Viken (1)Pernille Lans og Under Girstakken (1)Prisvinnere og ordfører (1)Prisvinnerne (1)Scenedekorasjon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:32:23