Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Skjæraasendagene 2018

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 06.07.2018 09:55:41
Anne Norderhaug Sætre på Trysil bygdetun

​Takket være kreativiteten til kultursjef Anne N. Sætre og de andre på kulturavdelingen, Skjæraasenkomiteens valg av prisvinner og lag og foreninger og andre som gjerne spiller på lag med oss, ble Skjæraasendagene 2018 en stor suksess.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Aldri har Skjæraasendagene vart lenger. Aldri har det vært flere innslag. Aldri har de vært på så mange steder. Skjæraasendagene 2018 ble bare så fine!

Og det er det mange som skal ha ros for; kultursjefen og de andre på kulturavdelingen og biblioteket som sprudler av kreativitet og innsats, Skjæraasenkomiteen som valgte Kari Bremnes som årets prisvinner, lag, foreninger, bedrifter og privatpersoner som gjerne spiller på lag med oss i kommunen - og ikke minst; alle de flotte artistene som kom for å glede tryslinger og tilreisende!

Åtte dager

Vi gledet oss til hver eneste dag - fra dagene begynte med kunstutstilling lørdag 29. september til de sluttet med Skjæraasenmesse søndag 7. oktober. Hvorfor kan du lese her:

Spillestedene

Vanligvis har Skjæraasendagene vært arrangert i kulturhuset Hagelund, i biblioteket og i Trysil kirke. Også i år skjedde det mye i kulturhuset og på biblioteket, men vi var også i Gammelskula, på Trysil bygdetun, på arbeidsstua på Trysil sykehjem, på barneskolene, i lokalet Åsvang i Landsjøåsen, på Knettsetra i Trysilfjellet, på Prestgardsjordet og i Tørberget kirke!

Forfatterne

Også i år sto vår egen Einar Skjæraasen i fokus, men programmet favnet også to av de andre store lyrikerne i Hedmark; Vidar Sandbeck og Hans Børli og kanskje den største humoristen Hedmark har fostret; Kjell Aukrust. Og ikke nok med det: Utdrag fra Det fins e lita strofe for alle som er tel - Trysildikt gjennom 100 år ble også servert.

Oldebarnet

Einar Skjæraasens oldebarn Henrik S. Dagfinrud er en profesjonell musiker med stor sans for oldefarens dikt. Han har tonesatt flere av dem og lanserte cd-en Drøm på din sten på Skjæraasendagene. Sammen med Ensemble Blå holdt han formiddagskonsert i arbeidsstua på sykehjemmet. På festforestillinga sang han til Ensemble Blås vakre toner sanger fra plata si. Og jammen stilte de opp på avslutninga av dagene også - på Skjæraasenmessen i Tørberget kirke.

Trysildikt

Damene som sto på som verst for å få ut den nye diktboka i vår, Kari Lise Hagen og Marit S. Bentzen, sto for utdragene i lyrikktimen Ord i vennelag på arbeidsstua på sykehjemmet. Opplesinga tok Ingrid Nylund, Ruth Skjæraasen Blixt, Ingrid Østby og Per Jon Stengrundet seg av.

Børli

Verdenspremieren på Børli-oppsetningen Svarbrev til en gammel dikter ble lagt til Åsvang i Landsjøåsen. På scenen foran en fullsatt sal sto Levi Henriksen & Babylon Badlands som tidligere i vår også rocket seg til suksess på biblioteket. På kjøkkenet sto gourmetene i Landsjøåsen Vel og laget mat og valgte drikke med tema fra skogen og livet Børli levde.

Sandbeck

Vidar Sandbecks ord var det renaingen Ivar Nergaard som ga oss. Det skjedde på Sandbeck-kvelden på biblioteket. I anledning 100-årsjubileet for Sandbecks fødsel har Ivar Nergaard gitt ut cd-en Hjertegras. Ellers er han mest kjent som en allsidig artist og skuespiller og ikke minst som prisbelønt lydbokinnleser.

Trippelkunst

Nyte kunst av ulikt slag ble det rik anledning til; allsidige Tove Judit Næverdal som både maler, tegner, fotograferer og lager installasjoner, var hentet inn til Trysil Kunstforenings høstutstilling i Gammelskula, Trysils egen Gro Eggen Hansen åpnet sin Livet lugger i Morensalen på biblioteket, og vi kåret Hans Ola Østby til vinner av fotokonkurransen vår Vann i vestibylen i kulturhuset da vi åpnet utstillingen med alle innsendte bidrag der.

Trippelkino

Vi kjørte tre filmer på Skjæraasendagene; høstens store barnefilm Karsten og Petra på skattejakt som gratiskino og et gjensyn med Vinterkyss fra 2005. Sara Johnsens film med Kristoffer Joner i hovedrollen ble som mange vil huske, spilt inn i Trysil. På begge disse filmene var kakao og boller inkludert i billettprisen. Men gjevest var uten tvil utekinoen på Knettsetra der vi viste Månelyst i Flåklypa på storskjerm på setervollen. Der var alle de 900 billettene solgt.

For barna

Og det va ikke bare Karsten og Petra - vi bød på enda mer stas for barna. Marianne Krogness og Karoline Gregersen Herlofsen kom som Molly & Partner og inviterte både barnehagebarn og 1. og 2.-klassingene til kulturhuset. De to har ikke bil, klokke eller penger, men både sykkel og trillebår - og et godterihull i veggen bak sofaen. Så det pleier å ordne seg. Det gjorde det også da barnebibliotekaren reiste ut til skolene og ga 3.-klassingene boka Gi meg en venn.

Prestgardsjordet

Og det stoppet ikke der: Det gikk vegen da Barnas Turlag inviterte til vandringsquiz på Prestgardsjordet også. Ungene vandret bortom alle Trysil-forfatterne i sentrum; Einar Skjæraasen, Dagfinn Grønoset, Halldis Moren Vesaas og Sven Moren og svarte på barnevennlige spørsmål. Etter vandringa inviterte Guro og Maren Løken dem på eventyr med Skjæraasen på Prestgardsjordet.

Bygdetunet

Ungene var sjølsagt også velkomne på Trysil bygdetun da det var omvisning der og liv i stuene med Skjæraasen-innslag av elever fra kulturskolen og andre aktører. Det ble en stemningsfull vandringsforestilling - en fin opplevelse for både små og store.

Skjæraasenkafé

Det ble den internasjonale maten som voksenopplæringas elever laget på Skjæraasenkaféen i  vestibylen i kulturhuset Hagelund tirsdag-fredag også. Våre nye tryslinger har en spennende matkultur med mye godt! Det var mange som unnet seg en eksotisk lunsj - fra Syria, Asia eller Eritrea.

Vi tor av

For riktig å understreke at vi tok litt av på Skjæraasendagene i år, så ble det astroshow også. Tre ganger til og med. Knut Jørgen Røe Ødegaard og Anne Mette Sannes kjørte Out of Space i kulturhuset i egne forestillinger for ungdomsskolen og videregående skole på dagtid og for alle oss andre på kvelden.

Festforestillinga

Skjæraasendagenes høydepunkt var likevel festforestillinga med utdeling av Skjæraasenprisen til og konsert med Kari Bremnes - se egen artikkel til høyre. Ikke rart vi kalte dagene Milla himmelen og jorda, er det vel?

Sist oppdatert: 04.02.2019 16:12:48