Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Mye og mangt på Skjæraasendagene 2014

Tre kvinner og en mann rundt en statuen av en sittende mann med høstløv rundt

​Bilde av arrangementskomiteen ved statuen av Einar Skjæraasen er like tradisjonelt som
selve Skjæraasendagene. Fra venstre: Kari Lise Hagen, Johannes Nome, Beathe H. Sande
og Kari Odden. Else Myhr var ikke til stede.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

 

I år favner Skjæraasendagene vidt - med naturen som en grønn tråd - helt i Einar Skjæraasens ånd, sier kultursjef Johannes Nome.

​De ansatte på kulturavdelingen i Trysil kommune er synlig, og med god grunn, stolte over programmet for Skjæraasendagene 2014.

Forfattermøte

Det starter med at alle våre 3. klassinger samles i kulturhuset Hagelund i skoletida torsdag 23. oktober. Der får de møte barnebokforfatter og syngende skuespiller Eldrid Johannesen før hver og en får boka Gi meg en venn - onga våre om vennskap som vi ga ut til Skjæraasendagene i fjor.

Utstillingen Våre døgn

Torsdag 23. oktober kl 17 åpner de kreative elevene fra Trysil videregående skole utstillingen Våre døgn på Café Rialto. Som alltid er disse kunstverkene inspirert av Einar Skjæraasens dikt. Elevene på scenografi og kostyme har i tillegg laget masker som viser de fire elementene jord, vann, ild og luft.

Oskar Braaten-utstilling

Torsdag 23. oktober kl 18 inviterer Nana Ostad og Bjørn Strandvold til Oskar Braatens Trysil i Moren-salen på biblioteket. De er begge Braatens barnebarn. Nana Ostad viser fram både egne Trysil-bilder og fotografier som Oskar Braaten og andre tok på 1920- og 1930-tallet. Bjørn Strandvold skal både snakke om bestefaren og spille noen stykker på piano. Og så stiller Oddmund Bækkevold ut noen av sine bilder tatt traktene rundt Strandbygda der Braaten bygde seg hytte.

Veslefrikk med fela

Fredag 24. oktober kl 18 kommer tre av landets beste unge folkemusikere og folkedansere til kulturhuset Hagelund med sin egen forestilling Veslefrikk med fela - et folkemusikalsk eventyr for barn. Det er sanger, danser og skuespiller Margit Myhr, frikar Vetle Springaard og den prisvinnende hardingfelespilleren Erlend Apneseth. De spiller på flatgolvet med publikum sittende tett innpå slik at de enkelt kan delta aktivt i forestillingen som passer best for aldersgruppen 6-13 år.

Trysilskogens historie

Fredag 24. oktober kl 19.30 overtar ordfører Ole Martin Norderhaug scenen i kulturhuset med det interessante foredraget Har du hørt no' fra Karlstad? Skogshistorie fra Trysil gjennom 200 år. Ordføreren tar publikum med på ei reise gjennom historien fra de store skogene fikk verdi til våre dager og viser hvordan skogen og tømmeret påvirket levekårene og bygdas kontakt med omverdenen.

Workshop i folkemusikk og -dans

Lørdag 25. oktober kl 11-14 inviterer Trysil kommune og Trysil-Knut Dans- og spelmannslag barn og unge til workshops med Veslefrikk-gjengen på ungdomsskolen.
- Før pausen kan de velge mellom fele, gokarstykker a la hallingkast og sang. Etter pausen samles alle til danseworkshop. Det koster 50 kroner å være med. Påmelding er til Einar Hyllvang på tlf 926 57 421 helt fram til start, sier Beathe H. Sande.

Karsten Alnæs

Biblioteksjef Kari Lise Hagen har ønsket og forsøkt å få Karsten Alnæs til Trysil i mange år. I år lyktes hun endelig. Lørdag 25. oktober kl 14 er han i Moren-salen for å fortelle om 1814. Alnæs har skrevet tre bøker om det historiske året; faktaboka 1814. Miraklenes år og romanene Grevens tid og Flyktende kongers følge.

Det lufter lørda'n

Sjølve høydepunktet på Skjæraasendagene er som alltid festforestillingen Det lufter lørda'n i kulturhuset Hagelund. Den starter kl 19 med Ingrid Bjørnov som det store trekkplasteret. Etter pausen da folk har nytt kakao og påsmurte brødskiver, kommer koret Under Girstakken før ordfører deler ut Skjæraasenprisen og prisvinneren avslutter kvelden. Hvem det er, vet vi ikke ennå. Det skal priskomiteen avsløre om ei ukes tid.

Skjæraasenmesse

Og så blir det likevel Skjæraasenmesse søndag 26. oktober kl 19. Det skjer i et samarbeid mellom kirken, kommunen og menighetsrådet. Messen ledes av prest dr. theol. Paul Nome. Han er pensjonert fra stillingen som sokneprest i Frogner kirke og er en mann som kan sin Skjæraasen. Han har lest veldig mye Skjæraasen i mange år, og siden sønnen hans - kultursjef Johannes Nome - flyttet til Trysil med familien, har han også lest veldig mye annet om Trysil, blant annet Trysilbøkene. Stefan Bernard er organist. 

Billettsalg

De fleste arrangementene på Skjæraasendagene er gratis. Unntakene er Veslefrikk med fela og Det lufter lørda'n. Der starter billettsalget 1. oktober. Alle billettene til Veslefrikk med fela koster 100 kroner.
Billettene til festforestillingen koster 200 kroner for voksne, 150 kroner for honnør og 100 kroner for barn og ungdom med kulturkortet.

Klikk på lenkene i teksten for å lese mer om de forskjellige arrangementene.

 

 

Sist oppdatert: 07.04.2015 13:54:31