Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Barnebarna ga oss en kjempefin Oskar Braaten-kveld

Mann sitter ved piano, to kvinner og en mann står bak

​Bjørn Strandvold spilte piano og fortalte om bestefaren. Nana Braaten Ostad fortalte, leste og illustrerte Oskar Braatens Trysil med fotoutstilling. Marit Strandvold Bentzen er også barnebarn av Oskar Braaten. Hennes mann Eiolf Bentzen delte på novelleopplesinga med Nana Braaten Ostad.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

 

"Jeg var så imponert at jeg skulle ha løftet på hatten, hadde jeg ikke glemt den igjen på kjøkkenbordet. Så jeg nøyde meg med å løfte pipa over munnen."

​Det er ett av sitatene humoristen Oskar Braaten huskes for. Barnebarna Bjørn Strandvold og Nana Braaten Ostad tegnet et godt og varmt bilde av bestefaren de aldri har møtt, på Oskar Braatens Trysil på Trysil folkebibliotek torsdag kveld. Oskar Braaten rakk bare å oppleve ett av barnebarna sine før han døde. Det var Per Oskar Strandvold som ble født i 1938.

Åpenhet og tillit

Oskar Braaten hadde mye humor og sjølironi. Han var samvittighetsfull, nøyaktig og omhyggelig, og han satte pris på de små ting. Høyest satte han sjølsagt familien og vennene sine. Og dem hadde han mange av; andre forfattere, skuespillere og menigmann - ikke minst i Trysil der han og familien ble møtt med åpenhet og tillit, fordi de var så åpne selv.

Sven Morens venn

At mannen fra Sagene i Oslo som skrev om arbeiderstrøkene og industrikulturen - så langt unna hverdagen i Trysil først på 1900-tallet, i hele tatt skulle ta turen hit, skyldtes et møte med Sven Moren i Oslo i 1910. De to fant hverandre straks, og Sven og Gudrid Moren inviterte Braaten til Trysil. Den turen ville han gjerne ta. Men det skulle ta sin tid.

Teatersuksess

I 1925 hadde Oskar Braaten skrevet Den store barnedåpen som ble satt opp på Nationaltheateret med stor suksess. Inntektene økte, og forfatteren kjøpte seg bil. Sommeren 1928 gikk ferden til Trysil. Ferden var lang, så de overnattet i Elverum. Da de dagen etter så Trysilfjellet, økte sjåføren farten betraktelig, skriver dattera Berit Strandvold i si bok. Og da de nådde Nybergsund uttalte Oskar Braaten at han hadde kommet til et nytt land, et vakkert og fredfullt land.

Rastløsheten forsvant

Han trivdes fra første stund i føderådsbygningen på Mora. Men familien var litt urolige. De fryktet rastløsheten. Så da han gjorde klar bilen etter ei kort stund, tenkte de at det var det oppholdet. Men nei, han skulle bare ta med seg Sven Moren og avlegge Johan Falkberget en visitt. Rastløsheten forsvant visst i Trysil. Så da han fikk tilbud om hyttetomt av Sven Moren, slo han til, til familiens store overraskelse.

Trysil-forfattere 

Oskar Braaten var ofte i Trysil. Han ble kjent med alle i Strandbygda. Og alle som ble spurt, hjalp til med det praktiske arbeidet som Braaten selv ikke mestret eller interesserte seg for i særlig grad. Trysil-forfattere kom han også i kontakt med, både Haakon Garaasen og Halvor Floden. Og han rakk og gi gode råd til både Magnus Buflod, Halldis Moren Vesaas og Einar Skjæraasen. 

Harmoni 

Oskar Braaten døde da han kolliderte med bussen mellom Elverum og Trysil i 1939. Da var det gått ti år siden hytta ved Mora gård i Trysil sto ferdig. Ti gode år for forfatteren og hans familie, kona Nanna, dattera Berit og sønnen Bjørn. Alle var blitt glade i Trysil og tryslingene. Også den tidligere så rastløse forfatteren. Her fant han en ro han aldri før hadde kjent. Harmonien skogen, elva og fjellet skapte i ham, gjorde så godt at familien vurderte å flytte til Trysil.

Nye generasjoner

Etter Oskar Braatens bortgang ble flytteplanene aldri noe av. Men kjærligheten til Trysil hadde slått rot i hele familien. Og de lot den gå i arv til generasjonene som kom. Nå er det sønnedattera Nana Braaten Ostad som eier hytta, og hun er der så ofte hun kan. Og da fotograferer hun. Mye. Slik at hun kan ta med seg sitt Trysil hjem igjen. Tross sin dyktighet mener hun at hun ennå ikke har klart å ta det perfekte bildet av en geitrams, så dem foreviger hun hver eneste sommer, mange ganger.

Utstilling

Mange av bildene hennes fra nærområdet til Braaten-hytta og bilder fra bestefarens album, er utstilt i Moren-salen på biblioteket sammen med bilder fra nabo og venn i Strandbygda, Oddmund Bækkevold. Her er hytta, grinda, elva, geitramsen, furustamma, vedstabelen, sommerfuglen, Oskar og det første barnebarnet, Oskar i elva og mye mer. De ligger i bildekarusellen under, men den yter dem ikke rettferdighet - så gå og se!

Kjempefin kveld

Innimellom fortellingene om bestefaren - og bestemoren og mange andre som hører Braaten-historien til - hentet fra gammel kunnskap, avisutklipp og morens bok, spilte Bjørn Strandvold flere stykker for oss på piano. Blant annet to etyder av Sarasate og Liszt så finurlig komponert at det ikke gikk an å jukse, sa han. Får man til dem, er dagsformen god. Bjørn Strandvold er i storform!

Biblioteksjef Kari Lise Hagen avsluttet med å takke for en kjempefin kveld. Den karakteristikken slutter vi oss til alle vi som fylte Moren-salen til siste stol denne torsdagskvelden på Skjæraasendagene 2014.

 

 Mer informasjon

 Nana Braaten Ostads fotoutstilling

Bjørn Strandvold spillerNana Braaten OstadNana Braaten Ostads bilder (1)Nana Braaten Ostads bilder (10)Nana Braaten Ostads bilder (11)Nana Braaten Ostads bilder (12)Nana Braaten Ostads bilder (13)Nana Braaten Ostads bilder (14)Nana Braaten Ostads bilder (15)Nana Braaten Ostads bilder (16)Nana Braaten Ostads bilder (2)Nana Braaten Ostads bilder (3)Nana Braaten Ostads bilder (4)Nana Braaten Ostads bilder (5)Nana Braaten Ostads bilder (6)Nana Braaten Ostads bilder (7)Nana Braaten Ostads bilder (8)Nana Braaten Ostads bilder (9)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:32:18