Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Ordføreren forteller historien om Trysilskogen

Mann i svart dynejakke holder rådelsøks med en p med krone over

​Ordfører Ole Martin Norderhaug holder foredraget Har du hørt no' fra Karlstad?
i kulturhuset Hagelund 24. oktober. Med seg har han rådelsøksa til amtmann Pentz
brukte i forbindelse med den store skogdelinga i 1786.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

 

Ordfører Ole Martin Norderhaug er en kunnskapsrik, engasjert og dyktig formidler. Fredag 24. oktober kl 19.30 forteller han Trysilskogens historie og dens betydning for tryslingene gjennom 300 år.

​Ordføreren har holdt foredraget Har du hørt no' fra Karlstad? på skoler, i lag og foreninger og på forskjellige arrangement det siste året. Til opptredenen på Skjæraasendagene har han gjort litt om det, så her blir det både noe nytt og noen små overraskelser også for dem som har hørt det før, sier han. Blant annet har han sporet opp rådelsøksa som amtmann Pentz brukte i forbindelse med skogdelinga i 1786. Med den slo han inn en P for Pentz med krone over i trestammene.

Trekker trådene

Trysilskogen har alltid vært viktig for tryslingene, helt fra den inngikk i naturalhusholdningen, til den fikk kommersiell verdi da svenskene var ute etter tømmer og til i dag. Ordføreren trekker trådene fra 1700-tallet til i dag og forteller hvordan skogen har påvirket levekår og tryslingenes kontakt med omverdenen, særlig da Sverige.

Tømmeroppkjøp

- Svenskene kom med ny teknologi og nye driftsformer da de gjorde sin inntreden i Trysilskogen. Det har preget utviklingen i kommunen helt fram til vår tid, sier ordføreren.

Velkommen til en interessant og gratis historietime! Det blir garantert ikke noe rett opp og ned-foredrag. Ordføreren har med seg interessante rekvisitter og noen klenodier blant annet.

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 20.03.2015 09:02:07