Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Diamanten Mari Boine

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 26.09.2020 19:00:00
Georg Buljo, Mari Boine og Gunnar Augland i kulturhuset Hagelund

​Møtet med sterke, kloke Mari Boine og hennes to glitrende musikanter ble en opplevelse for livet. Strål videre, Mari og takk for at du kom til oss!

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Mari Boine avsluttet Chai Time-konserten i kulturhuset Hagelund med en bønn. Vi har også en bønn.

​Mari Boines bønn var til Moder Jord og sola, vår far. Vår bønn er til henne: Kom hit att snart, er du snill!

Strålende

For dette ble en opplevelse for livet det faktisk. Mari Boine er et usedvanlig klokt menneske og er velsignet med ei stemme av en annen verden. For et register hun har å spille på! Og for noen musikere hun hadde med seg! Gunnar Augland trommet så vi kommer til å kjenne rytmene i ryggmargen lenge. Og Georg Buljos gitarspill var så inderlig at vi aldri verken har sett eller hørt noe liknende. Og joiken deres - jøje oss!

Overveldet

Mari åpnet konserten med å formidle hvordan det er å bli overveldet av gode følelser, overveldet av seg sjøl. For det er lov å være det, innimellom, sa hun. Vi bør tillate oss det.

Og vi ble overveldet, vi. Av rytmen, av sangen, av musikken - av hele dama og av hele konserten! Hun joiket oss i salen til og med. Det ble til tider rent sakralt det, synes vi.

Styrke

Mari joiket om styrke og sårbarhet, hun hyllet nyfødte, joiket en bønnebror og sang en låt av en svart søster, blant annet. Og hun hadde med en hilsen fra de som var her før: Jorda er vår mor. Skader vi henne, skader vi oss selv og de som kommer etter oss. Og hun hyllet det feminine som er i oss alle, menn også:

- Skal vi klare å berge skipet, må vi lytte mer til den feminine siden. Stol på at du er en blomst. Fly - du er også en fugl, forklarte hun.

Diamant

Takk og lov at Mari Boine klarte å kvitte seg med fornektelse og skam, klarte å grave vekk all skitten som hun som same ble påført under fornorskningsperioden. For under skitten fant hun en fantastisk vakker kultur. Synes hun. Synes vi.

- Den kulturen har gitt meg styrken jeg har i dag, og har gjort meg til den diamanten jeg er, sa hun.

Strål videre, Mari, sier vi. Og takk for at du kom til oss!

Bildeglimt fra konserten

Anne N. Sætre og Faisal HashmiMari BoineMari Boine
Gunnar AuglandMari BoineGeorg Buljo

 

Sist oppdatert: 26.09.2020 21:38:35