Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Mari Boine kommer på Skjæraasendagene!

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 27.08.2020 16:00:00
Mari Boine. Foto: Gregor Hohenberg

Mari Boine.

Foto: Gregor Hohenberg

​Verdenskjente Mari Boine kommer til Trysil og Chai Time-konsert lørdag 26. september kl. 15 i kulturhuset Hagelund.

​Det er ikke hvem som helst som inntar scenen i kulturhuset Hagelund når årets Skjæraasendagene går av stabelen - da blir det Chai-Time konsert med den svært anerkjente norsk-samiske musikeren, sangeren og komponisten Mari Boine!

Samiske røtter

Dette har vi sakset fra hennes hjemmeside:

Se for deg isen og snøen i det arktiske landskapet, den bitre kulden fra nordavinden, antydningen til å overbevise blå under en krystallisert innsjø.
Lukk øynene dine.
Lytt så.
Lytter virkelig.
Du vil føle en stemme før du hører den.
Det er som ingen andre.
Det er en stemme som gir landskapet liv med en fascinerende renhet; en stemme som representerer tusen år med forfedres tilknytning til et ubøyelig frossent rom.
Dette er Mari Boine.

Hun er kjent for å modernisere samisk musikk når hun bruker elementer fra både joiken, jazz, rock og andre folkemusikktradisjoner. Hun har et særegent musikalsk uttrykk som viser hennes engasjement for den samiske kulturen, både i musikken og tekstene.

Stort publikum

I over 30 år har hun truffet en nerve og fått et stort publikum over hele kloden. I 1989 kom hennes første debutplate Gula Gula. Albumet ble en stor suksess som hun også fikk Spellemannsprisen for. Siden har hun gitt ut hele ni solo-album. I 2017 slapp hun See the Woman, hennes første album på engelsk.

Boine har turnert jevnlig i både inn- og utland og spilt både på festivaler og klubber med fullt band, men også intimkonserter med trio.

Kritikerrost

En kritiker skrev en gang dette om hennes musikk:

Musikken hennes smelter sømløst inn i rytmen og lydbildet i vår tid. Hun kunne ha sunget sangene sine for tusen år siden eller sunget dem i tusen år fra nå og fortsatt beholder den samme dybden og resonansen. Med andre ord er det som Mari Boines stemme avslører bare den minste splitter av evigheten.

Utmerkelser

Mari har vunnet tre Spellemannsprisen, fått Nordisk Råds musikkpris og i 2009 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for sitt allsidige kunstneriske virke.

I 2018 mottok hun Spellemannprisens hederspris. I begrunnelsen for tildelingen het det blant annet:

Hedersprisen går til en formidler av musikk i verdensklasse. En modig artist som ikke har vært redd for å ta oppgjør med diskriminering. Hun har gitt plass til musikk og artister fra urfolk verden over.

Billettene

Forhåndssalget av billetter til Skjæraasendagene starter 1. september. Denne konserten er gratis, men alle må skaffe seg billett på forhånd. Det legges kun ut 150 billetter.

Billett får du på servicetorget i rådhuset, som har åpent kl. 9-15 på tirsdager, onsdag og fredag, eller på ebillett.no. Du kan også laste ned eBillett-appen på telefonen og hente billett via den.

Velkommen til en uforglemmelig konsert!

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 27.09.2020 00:53:33