Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Makeløst foredrag med Karsten Alnæs

Mann i blå jakke med mikrofon på hodet

​Karsten Alnæs trollbandt publikummet som fylte Moren-salen på biblioteket
for å høre om det begivenhetsrike året 1814.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

 

76 år gamle Karsten Alnæs har holdt rundt 150 foredrag om 1814 i år. På en solfylt Skjæraasendagene-lørdag kom han til Trysil folkebibliotek. Heldigvis!

​I en time snakket han - uten manus - om miraklenes år som han og flere med ham kaller 1814.

Ordrett

Han siterte ordrett fra kongers og presters dagbøker, fra Eidsvoll-menns og stortingmenns taler og toppet det hele med å synge Norges Skaal, eller For Norge, Kjempers Fødeland om du vil. Vi satt som fjetret, sugde inn kunnskap, lot oss imponere - og hadde gjerne hørt på ham en time til. Minst. For en mann! For et år! Og for et land!

Abdiserte

Han startet med 26. oktober for 200 år siden i morgen. Da la briggen Bornholm ut fra Stavern med vår første folkevalgte konge, Christian Fredrik, om bord. Han hadde abdisert - for å frelse Norge fra den sikre undergang, som han skrev. En union med Sverige var ikke til å unngå. Men han hadde brukt tida fra våpenhvilen 14. august til da for å forsøke å sikre Norge best mulig betingelser i unionen.

Et underlig år

Så gikk han til nyttårsaften og slottsprest Claus Pavels på Akershus som brukte årets siste dag til å oppsummere dette miraklenes år. Det skjedde mer merkverdig på dette ene året enn på århundrer tidligere, konkluderte han.

Fra Danmark til Sverige

Vi startet året under den eneveldige danskekongen og endte det i union med Sverige, med svensk konge Carl XIII, men med egen grunnlov, egen regjering, egen valuta og et storting med makt over militæret. Karsten Alnæs fortalte godt og poengtert om de viktigste datoene, de viktigste hendelsene og de viktigste prinsippene dette dramatiske året.

Grunnloven

De viktigste prinsippene i Grunnloven er ifølge Alnæs at Norge skal være et fritt, uavhengig, udelelig og uavhendelig kongerike, folkesuvereniteten, likhetsidealet der ingen skal ha privilegier, en eksepsjonelt bred stemmerett allerede da, samt rettssikkerhet og trykkefrihet.

14. august 1814

14. august 1814 inngikk Sverige og Norge våpenhvile i Moss.
- Det er en merkedag. Det var starten på en til nå 200 år lang fredstid i Norden. Carl Johan endrer krigspolitikken Sverige har hatt siden 1500-tallet til fredspolitikk og tar initiativet til nordisk samarbeid. Dette er enestående i Europa, sa han.

Spennende

- Dette var spennende, rene kriminalromanen! sa biblioteksjef Kari Lise Hagen da foredragstimen hadde gått så altfor fort.
Om det ikke akkurat er noen kriminalroman, så har Karsten Alnæs skrevet flere bøker om 1814 - som biblioteksjefen varmt kan anbefale; faktaboka 1814 miraklenes år og romanen Grevens tid  om grev Herman Wedel Jarlsberg, en av de mest toneangivende Eidsvollmennene i 1814.

 

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:32:23