Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Flott kunst-biltur i Bjarne Rundfloens spor

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 28.09.2020 12:50:00
Per Anders Rundfloen i Plassen kirke

​Per Anders Rundfloen startet sin fortelling om faren i Plassen kirke der Bjarne Rundfloen er kunstneren bak den særegne og flotte altertavla.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Kunst-biltur - for en genial måte å vise oss noen spor etter Bjarne Rundfloen på!

Sønnen Per Anders Rundfloen var reiseleder. Vi kunne ikke fått noen bedre.

Altertavle

Første stopp denne septembersøndagen var Plassen kirke der Bjarne Rundfloen er kunstneren bak den særegne og flotte altertavla. Glassmaleriet ble laget i samarbeid med glassmester Annar Milledal i firmaet G.A. Larsen i Oslo. Altertavla var ferdig og på plass i 1968.

- Pappa hadde noen år tidligere laget altertavla i Søre Osen kirke. Glassmaleri hadde han aldri gjort før. Det var nok med en viss ærefrykt han tok på seg dette oppdraget i kirka i hjemgrenda. Et bra resultat avhenger av at kunstner og håndverker jobber bra sammen. Alt går bra, bare kunstneren får sin vilje, skal glassmester Milledal ha sagt, fortalte Per Anders.

Fascinerende

- Fargene i et glassmaleri skifter karakter etter lyset, og pappa syntes nok dette var en fascinerende materiale å jobbe med. Motivet i altertavla sier seg selv; det er de fire evangelistene, tre av dem med dyriske egenskaper ifølge Bibelen. Og så er det en stor og synlig Kristus-figur med beina godt plantet på jorda og resten av kroppen i himmelen antakelig.

Den gamle altertavla i Plassen kirke og Bjarne Rundfloens tegninger av dagens altertavle henger nå i bårehuset i Plassen.

Skjæraasen

Kunst-bilturen var en del av Skjæraasendagene 2020. Derfor hadde det ifølge Per Anders Rundfloen ukjente ensemblet Knut & The Forsingers valgt ut to sanger av Einar Skjæraasen til allsangen i kirka; Himlen blåner for vårt øye og Fylle med sang. Vakkert var det.

Kunstprosjekt

Neste stopp var Søre Trysil samfunnshus der Marianne Fjelltveit fortalte om prosjektet hele Trysil Montessoriskole har vært med på. De har studert Bjarne Rundfloen, Einar Skjæraasen og Dagfinn Grønoset. Det synlige resultatet er en tidslinje for Rundfloens liv, flotte versjoner av maleriene hans og egne dikt i sirlig håndskrift. Alt var utstilt i samfunnshuset, og vi må si vi ble mektig imponert! De unge tryslingene har virkelig kunstneriske evner og forståelse.

Scenedekorasjoner

Bjarne Rundfloen har laget både scenedekorasjonen og dekorasjonene på bakveggen i samfunnshuset.

- Huset er fra midt på 1950-tallet. Pappa var med der helt fra starten. Han laget blant annet veggdekorasjonene da. Scenedekorasjonen er fra slutten av 1960-tallet. Jeg vet ikke hva det forestiller. Trestammer kanskje? Eller fri komposisjon? Det viktigste er at det er en fin fargeklatt, sa Per Anders.

Bjarne Rundfloen laget også scenedekorasjonene i Tørberget og Engerneset samfunnshus; ei sol i Tørberget og et edderkoppnett i Engerneset.

Bayeaux-teppet

Veggene i lokalet i Skjærberget er prydet med Bjarne Rundfloens tegninger av deler av det 50 centimeter høye og 70 meter lange Bayeaux-teppet som skildrer slaget ved Hastings i 1066.

- Pappa var i komiteen på Herrenes Be-ball, sannsynligvis i 1948 og brukte noen dager på å tegne dette på gråpapir på rull. Ikke vet jeg hva som gikk av pappa da han fant på det, sa Per Anders.

Etter festen ble tegningene tatt ned igjen.

- Men de ble tatt vare på. Og fra styret med Petter Hegg i spissen rammet dem inn har de hengt på veggene her.

Atelier

Bjarne Rundfloen bodde i Skjærberget i sju år til 1952. Den gangen bodde det 150 personer i grenda inkludert Trollsberget, Lysfoss og Regnåsen.

- Mor var fra Larses her, og far hadde atelier i samme bygning som butikken på garden. Mange av bildene på utstillinga i Gammelskula og i kunstboka om pappa ble malt der, sa Per Anders.

Ungdommene i grenda fikk komme inn og se maleren i aksjon i atelieret. Blant dem var Einar Røberg som sjøl ble en anerkjent kunstner. Han er en av de 16 fastboende i grenda i dag og var sjølsagt med i turfølget søndag.

Oddheim

Kunst-bilturen ble avsluttet med at Per Anders holdt et flott foredrag om far sin i Oddheim i Lutnes. Min far, maleren - mennesket, livet, inspirasjon, produksjon hadde han kalt det. Vi måtte dessverre forlate turfølget og gikk glipp av det, men du finner presentasjonen under Mer informasjon. Den viser til fulle hvor allsidig Bjarne Rundfloen var.

På veggen i storsalen i Oddheim henger Bjarne Rundfloen malte trekunstverk av et ungt par under et tre.

Tårevått

Kultursjef Anne N. Sætre var med på hele turen. Hun forteller at Per Anders avsluttet med å vise noen av farens bilder på storskjerm mens Erik Fjelltveit Nyhuus og Karin Førisdahl fra kulturskolen spilte seks Matti Holmseth-komposisjoner.

- Det var en utrolig stemningsfull og fint kombinasjon. Det siste bildet Per Anders viste, var det som stod uferdig igjen på staffeliet da Bjarne Rundfloen døde. Folk i salen satt med tårer i øynene da seansen var over, sier hun.

Lærerikt

Anne oppsummerer Bjarne Rundfloen-dagen i Søre Trysil slik:

- Det var en kjempefin, lærerik og interessant dag! Jeg fikk et helt nytt bilde av Bjarne Rundfloen og allsidigheten hans. Å få se disse fysiske sporene etter ham var kjempefint.

Trysil kommune takker samarbeidspartnerne våre som gjorde dagen mulig: Søre Trysil grendeutvalg, Søre Trysil samfunnshus, Søre Trysil menighetsråd, Trysil Montessoriskole, Skjærberget ungdomslag og Ungdomslaget Samhold.

 

 Bildeglimt fra kunst-bilturen

Knut and The ForsingersResten av The ForsingersDen opprinnelige altertavlen i Plassen kirke er nå i bårehusetBjarne Rundfloens originaltegninger til altertavla i Plassen kirkeFra Trysil Montessoriskoles Rundfloen-prosjektFra Trysil Montessoriskoles Rundfloen-prosjektFra Trysil Montessoriskoles Rundfloen-prosjektFra Trysil Montessoriskoles Rundfloen-prosjektFra Trysil Montessoriskoles Rundfloen-prosjektFra Trysil Montessoriskoles Rundfloen-prosjektFra Trysil Montessoriskoles Rundfloen-prosjektFra Trysil Montessoriskoles Rundfloen-prosjektFra Trysil Montessoriskoles Rundfloen-prosjektFra Trysil Montessoriskoles Rundfloen-prosjektScenedeokorasjonen i Søre Trysil samfunnshusUtsmykning i Søre Trysil samfunnshusUtsmykning i Søre Trysil samfunnshusBjarne Rundfloen tegnet utdrag fra Bayeaux-teppet på gråpapir. De pryder ennå veggene i lokalet i SkjærbergetBjarne Rundfloen tegnet utdrag fra Bayeaux-teppet på gråpapir. De pryder ennå veggene i lokalet i SkjærbergetBjarne Rundfloen tegnet utdrag fra Bayeaux-teppet på gråpapir. De pryder ennå veggene i lokalet i SkjærbergetBjarne Rundfloen tegnet utdrag fra Bayeaux-teppet på gråpapir. De pryder ennå veggene i lokalet i SkjærbergetBjarne Rundfloen tegnet utdrag fra Bayeaux-teppet på gråpapir. De pryder ennå veggene i lokalet i SkjærbergetBjarne Rundfloen tegnet utdrag fra Bayeaux-teppet på gråpapir. De pryder ennå veggene i lokalet i SkjærbergetBjarne Rundfloen tegnet mange diplomer, noen også direkte tilegnet mottakeren.Bjarne Rundfloen tegnet mange diplomer, noen også direkte tilegnet mottakeren.
Sist oppdatert: 28.09.2020 12:53:18