Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Sterk kulturfrokost på Skjæraasendagene

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 22.08.2019 13:15:43
Ida og Thea Haavi

​Ida og Thea Haavi på konfirmasjonsdagen i 1897. Tvillingsøstrenes liv på hver sin side av Atlanteren, og hva atskillelsen kostet av savn og ensomhet, var hovedinnholdet i Uforglemmelige søster, Roar Vingelsgaards foredrag på kulturfrokosten i Tørberget samfunnshus 5. oktober.

​Kulturfrokosten i Tørberget samfunnshus lørdag 5. oktober kl. 9 var sterk på flere vis.

I tillegg til god mat ble det et to timer langt møte med tre kvinner som etterlot seg spor i publikum, deg, en formidler av rang og en gripende historie spekket av følelser på godt og vondt. Ingen gikk uberørt ut av samfunnshuset etterpå.

Bestemor

Roar Vingelsgaard fortalte historien om tvillingene Ida og Thea Haavi i Innbygda. De var så nært knyttet til hverandre som bare tvillinger kan være. Livet ble forandret da Thea utvandret til USA som 22-åring. På hver sin side av Atlanteren levde de gode liv med mann og fem barn.

- Men helt lykkelige liv ble det ikke for noen av dem. Til det var savnet av den andre for stort, sier Roar, som er barnebarnet til Ida.

Hele reisen

Roar har gått inn i Ida og Theas liv med nysgjerrighet og varme. Han har lett og funnet ut nok om de to - både i barndomshjemmet sitt i Jordet og i USA - til at det blir bok av det. Han er på oppløpet med Uforglemmelige søster og håper den kommer fra trykkeriet i god tid før jul.

Til Tørberget

Det er smakebiter fra boka, følelsesmessige glimt fra levd liv, gjenstander, brev og minnebøker han tar med seg for å levendegjøre historien på kulturfrokosten. På scenen får han følge av Benedicte Brænden fra Elverum. Den dyktige countrysangeren skal både synge og knytte Roars historie musikalsk sammen.

Varm historie 

Historien om Ida og Thea er ingen emigranthistorie. Det er heller ingen lokalhistorisk beskrivelse av Trysil rundt 1900. Det er den varme historien om sterk søskenkjærlighet, ensomhet og et livslangt savn - søstrene så hverandre aldri igjen etter at Thea dro den dagen i 1904. Men de skrev til hverandre. Blant annet gjennom brevene, kommer vi veldig nær tvillingsøstrene, det blir følelsesmessig. Det er lett å bli rørt, sier Roar.

Overraskelser

Og inn i historien om Ida og Thea faller det naturlig å flette inn både Dronning Maud og Herman Wildenvey. Hva de har i den å gjøre? Det får du se om du kjøper boka.

Benedicte Brænden 
Den dyktige countryartisten Benedicte Brænden fra Elverum bandt historien om Ida og Thea Haavi sammen med musikk.

Bilde fra benedictebraenden.com

Roar Vingelsgaard 
Roar Vingelsgaard er en dyktig lokalhistoriker. Denne gangen tok han publikum med på en følelsesmessig reise gjennom bestemorens og hennes tvillingsøsters atskillelse.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

 

Sist oppdatert: 07.10.2019 12:01:01