Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

En unik historisk vandring

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 30.09.2016 15:15:00
Noen av de som var med på den historiske vandringen

​På historisk vandring i Kongeparken.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Vandringen En konge bombes ble en svært spennende historietime om de tre svært dramatiske døgn i 1940 som utspant seg i Nybergsund.

​Roar Vingelsgaard tok oss med på vandringen som startet i Kongeparken, og vi fulgte  begivenhetene der de skjedde 11. april 1940.

Dramatiske aprildager

Kong Haakon og kronprins Olav kom til Trysil natt til 10. april etter å ha flyktet fra Oslo, via Hamar og Elverum. Kongen kunne ikke godta tyskernes krav, og i statsråd på Trysil Turistheim sa kongen og regjeringen nei. Norge var i krig med Tyskland.

En konge bombes

11. april ble en svært dramatisk dag i norsk historie. Da angrep 11 tyske bombefly Nybergsund for å tilintetgjøre kong Haakon og hele det norske maktapparatet.

Kong Haakon og kronprins Olav flykter fra tyske bomber i Nybergsund
Kong Haakon og kronprins Olav flykter fra tyske bomber i
Nybergsund. Bildet er tatt av hotelldirektør Johan Klüver.
A
rkivfoto: Krigsarkivet

Kongens nei

I anledning storfilmen Kongens nei ble alle som er interessert i norsk krigshistorie invitert til denne vandringen. Scener fra Kongens nei er spilt inn i Nybergsund der bombingen var, og vandringen viste også dette.

Kongeparken

Vandringen endte i Kongeparken der kong Haakon var til stede da bautaen ble avduket i 1946. Et lydopptak avsluttet en helt unik historisk opplevelse.

 

 Bildeglimt fra den historiske vandringen

Roar VingelsgaardRoar Vingelsgaard 2Roar Vingelsgaard og Jon StorfjordPublikumPå SundetBilde av vakta i aprildagene i Nybergsund 1940Ved KongsgardenJon Storfjord ved bildet av Kongens flukt i 1940Roar Vingelsgaard 3På historisk vandringRoar Vingelsgaard ved bautaenRadioopptak

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 28.09.2017 08:38:20