Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Kongens nei ble en stor film- og folkefest

Erik Poppe takker statistene

- ​Takk til alle statister, sa Poppe og gikk på kne.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Yrende folkeliv på Bygda og en sterk film gjorde førpremieren til Kongens nei til en stor begivenhet. Takk for en minnerik film og dag!

​Ordfører Erik Sletten ønsket alle varmt velkommen til mottakelsen i Gammelskula. - Je glær meg veldig til å dele en sterk filmopplevelse med dere alle sammen, sa en høytidsstemt ordfører.  - Je er heller itte i tvil om at tryslinga også glær seg, sjøl om det kanskje itte alltid ser slekk ut - stille, rolige og forsiktige som vi er, la han humoristisk til.

Naturlig fluktrute

Ordføreren skjønner godt at fluktruta ble lagt til Nybergsund slik at man raskt kunne komme seg til Sverige, og ikke minst var det et stort pluss at tryslinga kunne bevare roen. - Her ville det itte oppstå panikk, sjøl om det skulle komme ei bombe eller to, sa Erik.

Stort med førpremiere

Kongens nei er lansert som Oscar-kandidat og hylles både av filmanmeldere og historikere. Ordføreren rettet en stor takk til Erik Poppe som har gjort det mulig å få førpremieren til Kongens nei til Trysil. - Takk til Poppe, dette er en stor dag, sa ordføreren.

Multekrem

Kultursjef Anne Norderhaug Sætre takket også Erik Poppe stort. På en så stor og begivenhetsrik dag ble det servert multekrem til alle gjestene på Gammelskula. - Menyen her i dag er multekrem, akkurat som 10. april 1940, sa Anne. Hun kunne også fortelle om Einar Gerhardsen som bare måtte spise opp aprikosgeléen før bombeflyene kom til Nybergsund. - Til lykke med dagen og nyt kongedesserten, sa en blid og fornøyd kultursjef.

11. april

11. april 1940 kl 15.45 passerte hotelldirektør Johan Wilhelm Klüver grensa ved Støa på vei til Nybergsund. Kort tid etter skulle han ta et av norgeshistoriens viktigste bilder.

Alarmen går

Roar Vingelsgaard presenterte et kort historisk dykk. Norge var i krig med Tyskland, tyskerne skulle utslette kongefamilien som la flukten sin om Nybergsund. 11. april går alarmen i Nybergsund, og de tyske bombeflyene kommer.

Kongens flukt

Kongen og kronprinsen kom seg raskt ut av Trysil Turistheim og la på sprang mot vegkrysset i Nybergsund. Da tok Klüver det berømte bildet av kongens flukt. Sammen med tryslinger og andre søkte Kongen og kronprinsen dekning i det som nå er Kongeparken. Side om side ved vanlige folk.

En sterk film

Filmen er preget av forhandlinger, uenigheter og den byrden som Kongen tar ved å si nei kommer veldig godt fram i filmen. I tillegg til å bli rørt, ble mange også sterkt grepet av filmen. Det er dramatisk og spennende til siste slutt.

Hjerte for Trysil

- Uten dere hadde det ikke gått. Jeg har hjerte for Trysil og folket, sa Poppe ydmykt. Etter fire år er filmen klar, filmen som er basert på en sterk historisk bok av Alf R. Jacobsen. - Kongens nei er vår tolkning av det som skjedde, og vi har møtt en stort engasjement i Trysil - det er stort, dette er deres dag!, sa en fornøyd regissør.

Takk

Regissøren rettet også en stor takk til Anders Baasmo Christiansen som spiller kronprins Olav, Arthur Hakalahti Eilertsen som spiller Fredrik Seeberg, medprodusent Finn Gjerdrum og fotograf John Christian Rosenlund. De kom velfortjent opp på scenen til stor jubel og applaus fra salen.

Stående applaus

Etter filmen reiste hele salen seg og ga velfortjent trampeklapp til Erik Poppe. Og han applauderte og la seg på kne - overveldet av de flinke statistene.

Dette ble en stor filmopplevelse, og flere beskriver filmen som både ekte, spennende, fin, rørende, sterk og helt fantastisk.

Tusen takk!


 

 Bildekarusell

Anne Norderhaug Sætre og Erik SlettenProminente gjester ønskes velkommenForan GammelskulaVakta foran GammelskulaPå den røde løperen (1)Spente statisterTrompetfanfarenAnne Norderhaug SætreMottakelsen på GammelskulaRoar VingelsgaardPå den røde løperenPå den røde løperen 2På den røde løperen 3Foran kinosalenForan kinosalen 2Foran kinosalen 3Poppe takker skuespillere, fotograf og medprodusentPoppe takker statistene 2Poppe takker statisteneStatister (1)StatisterStatister 2Statister 3Marit NerhagenOddrun WallinSølvi Eide Søgaard og Marthe Lindstad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert: 17.09.2016 23:07:14