Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Hjertevarmt og ekte

Mann spiller på strenginstrument

​Tarjei Nysted spilte på et imponerende antall instrumenter under festforestillingen.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Gjennom musikken tok Malin Jonsson og Tarjei og Helge Nysted oss med inn i et herlig folketonelandskap. Det ble en vakker og rørende Det lufter lørdan.

Einar Skjæraasens diktning var med oss denne milde oktoberlørdagen - gjennom hans dikt og vakre folketoner ble dette en festforestilling som traff oss i hjertet.

Varme og lys

Kultursjef Anne Norderhaug Sætre åpnet Det lufter lørdan med Danse mi vise. - Ute er det kaldt og hustrig, men høsten er og ei fargerik tid. Inne er det varme og lys på borda. En varme som brer om seg, her har vi et felleskap, sa Anne. I år var tema for Skjæraasendagene naturen.

Herlige Malin

Malin Jonsson fra Lima i Sverige, har bodd i Norge i tre år. Med sin gitar fylte hun hele Hagelund med varme, inderlighet og ekthet. Hun skriver tekster og komponerer musikken selv, og til denne festforestillingen hadde hun plukket ut sine egne gullkorn som kunne relateres til naturen og friluftsliv.

Svenske folkeviser

Hun har tre plateutgivelser, har ligget lengst på musikkvideotoppen i Sverige og har vært på Svensktoppen hele fem ganger. På festforestillingen fikk vi fikk blant annet høre I varje andetag, Genom eld, Jag är äkta, För GammalHalleluja, og hun framførte en av Stings viser på svensk.

Ekte og med glimt i øyet

Malin delte de viktige verdiene med oss, om det å våge og ta sjansen for å vinne, stå for den man er og være ekte. I tillegg betrodde hun oss at hun aldri har vært i så god form etter at hun flyttet til Norge: - Ja, for her går det upp och ner, skjønner godt at dere er så bra på att åka skidor.

Malins Skjæraasen

I anledning Skjæraasendagene har Malin tonesatt Den første valsen. Det er nok første gang denne er tonesatt, så det var ekstra stas at den ble framført første gang i kveld.

Musikalske brødre

Tarjei og Helge Nysted er begge fra Tørberget. De bor nå i Oslo og jobber som profesjonelle frilansmusikere for kjente norske artister.

Inspirert av far

For rundt 40 år siden laget Trygve, faren til Tarjei og Helge, en lysbildeserie med bilder knyttet opp mot Skjæraasens tekster og de nære ting. De viste noen av lysbildene mens de spilte instrumentelle stykker, noe helt nykomponert for anledningen.

Folketonelandskap

Avdeling to startet med et imponerende preludium - stort og vakkert. Og ekstra stas var det nok også for de fem kulturskoleelevene som fikk spille med to så profesjonelle musikere. Det var Maiken Køien Andersen på euphonium, Betina Karadjova på saksofon, Rakel Steensen på piano, Helena Hagevik Bakke og Maja Øvergård, begge på fele.

Hesjestøra neri bakken

- Gle'e, gle'e, ble alltid brukt hjemme når det var noe som var ekstra positivt og gledelig, fortalte Helge. Og gleden fortsatte bare på vår side, da vi fikk servert en komposisjon av Tarjei, Hesjestør neri bakken.

Engler og skipsklokker

Det ble mange magiske musikalske øyeblikk med pianotoner, fele og ikke minst ulike rytmeinstrumenter - flere er nok svært så sjeldne også. - Ja, i tillegg til ankelbjeller, engler, nøtter, kontrabassen til morfar, trommer, fiolin og mandolin, har jeg også med skipsklokker, fortalte Tarjei. Brettet med skipsklokker har han fått av morfaren til sin kone.

Musikalske øyeblikk på rekke og rad

Det ble både Kjærringvise mot vinter'n, Du ska itte trø i graset, med melodi av Christer Slaaen, og Danse mi vise.

Urpremiere

På festforestillingen fikk vi en helt ny melodi. - Og denne er så fersk, så den har ennå ikke fått noe navn, sa Helge. Etter den fulgte Vandringsvise med melodi av Finn Ludt.

Trampeklapp

Etter stående trampeklapp fulgte heldigvis et ekstranummer. Og hadde ikke Espen skrudd på mer lys i kinosalen, så hadde vi vel sittet der ennå.

Takk for en stor musikalsk opplevelse!

 

 Bildeglimt fra festforestillingen

DSC_0005DSC_0007DSC_0010DSC_0014DSC_0015DSC_0025DSC_0027DSC_0029DSC_0033DSC_0035DSC_0037

 

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert: 11.02.2016 10:11:03