Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Ingrid gjorde kvelden!

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 05.10.2019 22:50:00
Ingrid Bjørnov ved flygelet

Ingrid Bjørnov ga oss tidenes solokonsert i et fullsatt kulturhus under årets Skjæraasendagene.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

 

Ingrid Bjørnov har med sine bunnsolide musikalske ferdigheter, gode humor og store fortellerevne gitt oss et strålende show i kveld.

Dette ble en solokonsert som vi kommer til å huske lenge. Fem år etter at Ingrid Bjørnov gjestet Trysil var hun igjen tilbake, denne gangen under årets Skjæraasendagene. Heldigvis for oss!

Pianistinnen ga oss en innføring i fru Petrof, flygelet som var en av hovedpersonene i kveld. - Skal man ha god klang, så må man være gran. Desto skrinnere jord treet har vokst i, jo bedre klang, opplyste Ingrid.

Og klangfullt ble det. Vi fikk høre de store klassiske mestrene - Mozart, Beethoven og Bach. - Vet dere forresten at Beethoven var mye syk, han hadde frikort han, sa Bjørnov.

Ingrid fortalte også litt om sykdommen sin. - Det synes jeg er på sin plass. Det går bedre nå, og jeg er stabil. Tenk at jeg er stabil. Men når ting har vært vanskelig, så vender jeg alltid tilbake til Bach. Man kan bare spille og spille. Problemet er bare at det har litt vanskelig for å ta av.

Men hvis ikke Bach hadde så lett for å ta av, så var i hvert fall publikum med da Ingrid fortalte om fru Bobben (som er hennes dekknavn) og brekkjernforbudet, morsomme betraktninger om mye, samt livet på småbruket Tomter i Østfold. Tomter som har fire rundkjøringer og til og med post i bibliotek.

- Vi har bare bodd 12 år på småbruket vårt, så selv om mannen min har blitt driftssjef, så er vi fremdeles å regne som innflyttere. Og det gir seg særlig til å kjenne om høsten når kantarellen skal plukkes. Vi klarer ikke å finne den, for alt i skogen har denne gule dekkfargen, og ingen vil fortelle oss hvor soppstedene er. Dette er hemmelig og har gått i arv gjennom generasjoner, betrodde Ingrid oss. Vi fikk Kantarellkantaten.

- Hvis du lurer du på en kvinnes alder, så er det bare å sjekke hvilke sanger hun griner til. Sånn litt sent på kvelden, kanskje etter et glass vin og når skoene er sparket av, fortalte Ingrid. Og 55-åringen ga oss masse sanger som er særdeles gode å grine til. Det ble musikalske glimt fra russetida i 82, stykker fra barndommen og filmmusikk.

- Ja, her griner vi, men har dere forresten hørt at man kan bli gjenvunnet som diamant, spurte Ingrid. Det ble en opplysende kveld der vi også fikk høre om hvilke muligheter som finnes - i vårt gjenvinningssamfunn. - Ja, vet dere - driftssjefen drømmer om å komme tilbake som motorsag han, sa Ingrid.

I tillegg til hennes geniale humor er også Ingrid Bjørnov en solid musiker, blant de store i Norge. Ikke bare er hun en svært dyktig pianistinne, hun er også en svært god sanger. - Før så var det en popsang i uken på radioprogrammet Ønskekonserten, og det var mellom barnesangene og salmene. Men heldigvis, så hadde svenskene P3. Og da ble det servert flere morsomme små snutter som svingte. Gjenkjennbart for de fleste i salen, i hvert fall de over 50.

Ingrid Bjørnov (2)Ingrid Bjørnov (3)
Og disse avisoppslagene er det 20 år i mellom.

Vi må også nevne at Ingrid Bjørnov har et nært forhold til Skjæraasenfamilien og er bestevenn med Ingrid Skjæraasen som er barnebarnet til Einar Skjæraasen.

Med mye latter, spontane klapp, kanskje en tåre i øyekroken og tendenser til allsang ble dette en svært god lørdag. Det luftet lørdan og vi storkoste oss.

Takk for en flott konsert og opplevelsesrik aften!

 

Sist oppdatert: 07.10.2019 08:56:31