Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Frida Ånnevik får Skjæraasenprisen 2020

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 31.08.2020 15:15:00
Frida Ånnevik

​Frida Ånnevik kommer til Trysil for å ta imot Skjæraasenprisen under festforestillingen.

Foto: Monica Strømdahl

Velkommen til festforestilling lørdag 3. oktober kl. 19 i kulturhuset Hagelund med prisutdeling og markering av Trysil - årets korbygd!

I år deler vi ut Skjæraasenprisen for 11. gang - og ikke nok med det, vi markerer også at Trysil ble kåret til Årets korbygd i Innlandet tidligere i år.

I Einar Skjæraasens ånd

- Den prestisjefylte kunstnerprisen tildeles formidlere som favner Trysildikteren Einar Skjæraasens ånd i sitt arbeid. Trysil kommune har arrangert Skjæraasendagene siden 100 årsjubileet til Einar Skjæraasens fødsel i 2000, forteller kultursjef Anne N. Sætre.

Prisvinnerens reaksjon

Frida Ånnevik sier følgende om å motta Skjæraasenprisen:

Tusen, tusen takk. Jeg er så glad og stolt av å bli tildelt Skjæraasenprisen! Og det er en ære å få være i fint selskap med tidligere prismottakere som jeg ser så opp til. Den tradisjonen jeg bærer med meg som visedikter fra Hedmark gjør meg trygg og rota. Samtidig gir den meg sjøltillit til å skrive her og nå, i egen samtid.

Orda til Skjæraasen har jeg syngi og lest, det er en letthet i vekslinga mellom poesi og det alminnelige i diktinga hans, og det er ei slik veksling jeg ønsker å få til i det jeg skriver sjøl. Å bære med meg denne tradisjonen gjør meg både tøff og ydmyk, å være historieforteller er for meg å stå i spennet mellom noe som fins i øyeblikket og noe som er veldig gammalt. Jeg takker igjen for tildelinga, den oppmuntrer og minner meg på at det er en tidløs øvelse, å tørre å dikte om livet, sjøl om det er aldri så digert.

Om artisten

Frida Ånnevik (født 1984) er musiker, tekstforfatter og komponist fra Ridabu utenfor Hamar. Frida drev med musikk og teater i oppveksten. Hun har musikkutdanning fra rytmisk linje ved Universitetet i Agder, tidligere konservatoriet. Ånnevik ga ut debutalbumet Synlige hjerteslag i 2010, og har siden gitt ut fem solo-plater og flere samarbeidsprosjekter.

Hennes lavmælte pop i et åpent landskap, den unike stemmen og de originale tekstene gjør suksess både hos kritikerne og et bredt publikum.

På hennes siste plate kan man høre Ånneviks versjoner av andres sanger, både norske og engelske gjendiktet til norsk.

Frida Ånnevik har mottatt Grappas debutantpris, og siden debuten har hun vært nominert til en rekke Spellemannpriser. Hun har vunnet tre Spellemannpriser i kategoriene viser og tekstforfatter.

Frida Ånnevik var i vinter en av sju artister som var med i musikkprogrammet Hver gang vi møtes. Her fikk seerne høre hennes gjendiktninger og særegne stemme.

Kritikerrost

Om hennes seneste utgivelse sier pressen blant annet:

Enkel engelsk sanglyrikk gjort om til stor poesi - VG, terningkast 5

Frida Ånnevik synger coverlåter, og oppnår målet med sånt: Å få det til å høres ut som et helt eget personlig album - Dagsavisen, terningkast 5

Prisutdelingen

Den høytidelige prisutdelingen vil foregå i Trysils storstue kulturhuset Hagelund. Ordfører Erik Sletten overrekker prisen på 25 000 kroner

- Vi ser fram til en nær og poetisk kulturkveld der publikum får høre musikalske høydepunkter fra Frida Ånneviks repertoar. Kanskje kommer hun med noen ferske låter også, og til Trysilpublikummet håper vi hun tar utfordringen med å gi sin egen tolking av et Skjæraasen dikt, sier kultursjefen.

Trysil - årets korbygd

Kåringen fant sted på KorGalla 2020 på Hamar 7. mars.

Juryens begrunnelse:

Denne bygda har et stort kormangfold med hele ni kor. Her arrangeres en årlig korfest, og da er minst 250 store og små sangere på bena. Bygda har gode og solide kulturelle tradisjoner som verdsettes og vektlegges videreført.

Den gjeve utmerkelsen markeres selvsagt med korsang. Vi får høre Trysil Mandskor, Under Girstakken og et prosjektkor.

Billettpriser

I disse koronatider er det bare plass til 150 i kulturhuset. Billettene er i salg fra 1. september. De koster 290 kroner for voksne, 190 kroner for honnør og 140 kroner for barn til og med 15 år.

Billettsalget

Billettene kjøper du på nettet på ebillett.no, via appen eBillett eller på servicetorget i rådhuset. Det er åpent tirsdag, onsdag og fredag kl. 9-15, tlf. 62 45 77 00, servicetorg@trysil.kommune.no.

Festforestillingen blir også streamet på nett.

Sist oppdatert: 31.08.2020 15:32:05