Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Gudmund Moren om tyske okkupanter

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 31.08.2020 13:35:00
Bildecollage

​Gudmund Morens bok og foredrag utfyller de innfallsvinklene som vanligvis trekkes fram i norsk krigshistorie.

Møt forfatteren og hør hans foredrag om boka Okkupanter - historien om Trudel og Georg Bauer onsdag 30. september kl. 19 i Nybergsund samfunnshus​.

​Det er skrevet metervis av bøker om krigen i Norge. De fleste handler om heltemot og tapper innsats på norsk side.

Krigen i Trysil

Trysils egne innbyggere opplevde også krigens gru på nært hold, lengselen etter frihet og fred og seiersgleden. Våre lokale historier byr på spennende lesing.

Okkupantene

I boka Okkupanter trekker Gudmund Moren fram sider ved krigshistorien som nok er ganske ukjent for de fleste av oss. Han ønsker å belyse fiendens historie og tar for seg livet og skjebnen til de nesten 400 000 tyskerne som okkuperte Norge.

Krigshistorie og kjærlighetsfortelling

Som kilder bruker forfatteren brev som de tyske kjærestene Trudel og Georg Bauer skrev til hverandre under og etter krigen. I krigsårene jobbet de begge for det nazistiske Tyskland. Morens bok og foredrag gir oss et spennende innblikk i hverdagslivet til to av dem som etter 8. mai 1945 tilhørte den tapende siden i den store krigen.

Fredrik Wandrup fra Dagbladet gir boka terningkast 5 og skriver:

Gudmund Morens bok er både en krigshistorie og en kjærlighetsfortelling. En bok der historiens store linjer trekkes opp med bred penn, samtidig som den er en fortelling om hvordan enkeltskjebner virvles inn i det store bildet.

Forfatteren

Historiker Gudmund Moren vokste opp i Oslo og Elverum, med nære bånd til Trysil. Han har jobbet på folkehøgskole og på Høgskolen i Lillehammer, hvor han var rektor fra 2000 til 2007. Hans spesialfelt har vært lokalhistorie med vekt på skogsarbeiderkonfliktene på Østlandet og norsk bygdenazisme.

Billetter

Vi har forhåndssalg av 60 billetter til forfatterforedraget. Billettene er i salg fra 1. september. De koster 50 kroner. Billettene kjøper du på nettet på ebillett.no, via appen eBillett eller på servicetorget i rådhuset som er åpent tirsdag, onsdag og fredag kl. 9-15. Du kan også ringe tlf. 62 45 77 00 eller sende en mail til servicetorg@trysil.kommune.no.

Velkommen!

Sist oppdatert: 01.10.2020 00:52:31