Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Trivelig eventyrstund på Skjæraasendagene

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 16.09.2016 09:55:03
Kirsti Sæter forteller på eventyrstunden

​De 20-talls ungene som kom syntes det var veldig gøy å høre om den modige bestemoren som Kirsti Sæter fortalte om.

Foto: Hans Martin Nysæter, Destinasjon Trysil

 

Det ble en stemningsfull og varm eventyrstund da små og store fikk høre om den snille og modige bestemoren som strøk kongens skjorter.

​Kultursjef Anne N. Sætre var også på eventyrstunden, og her forteller hun om den hyggelige kvelden:

Kirsti på låven

Fladhagenlåven er et perfekt lokale å fortelle eventyr i. Kirsti Sæter er utdannet forteller og jobber til daglig på Rørosmuseet. Hun har ellers mange frilansoppdrag og formidler gjennom sang, regler og fortelling.

Gøy med regler

Engasjerte barn svarte høyt da forteller Kirsti startet med reglen Åppen poppen  med bevegelser til. Flere regler ble lært bort, og morsomt var det når de ble presentert med både høy stemme og pipestemme.

Kongens nei

Skjæraasendagene har i år tema Kongens nei. Dette bar også denne fortellerstunden preg av. Kirsti fortalte nemlig fra boka Min bestemor strøk kongens skjorter som er basert på animasjonsfilmen av Torill Kove. Dette er en fortelling som handler om da Norge fikk sin egen konge.

Harald eller harra

- Vet dere hvem kongen er?, spurte Kirsti. Litt varierende svar kom det fra de små, men noen mente bestemt at det var Kong Harald, mens andre syntes at det var til forveksling likt en harra som er hvit om vinteren og grå om sommeren.

Ny konge

Uansett, for over 100 år siden måtte Norge ut i verda for å finne en ny konge til landet, og det ble prins Carl. Han ville ikke beholde navnet sitt, men tok navnet kong Haakon. Han hadde med seg dronning Maud og prins Olav til landet vårt.

Min bestemor strøk kongens skjorter

Kongefamilien var ikke så flinke til å gå på ski eller til å snakke norsk, men det de var aller dårligst til var å stryke klær. Det ble det sure toner i hornmusikken av på 17. mai. Derfor var det en butikk som tilbød seg å stryke klærne til kongefamilien. Slik kom det til at bestemoren Aslaug, som jobbet i den butikken, begynte å stryke kongens skjorter.

Motstand med strykejernet

Krigen brøt ut, og kongefamilien måtte flykte til England. Hva kunne Aslaug gjøre for å gjøre motstand i en strykebutikk? Det viste seg at soldatenes skjorter også måtte strykes, men da gjorde Aslaug noen pek. Soldatene fikk svimerker på klærne, knappene revet av og insekter i lommene.

Heder til strykedamene

Etter fem år med krig var uniformene til soldatene så dårlige og krigen tok slutt. Det hele ender med at bestemor Aslaug og de andre strykedamene fikk medalje for godt motstandsarbeid!

Snart førpremiere

Filmen Kongens nei skal ha førpremiere i Trysil på lørdag 17. september. Det hadde også ungene på Flathagenlåven fått med seg. Det var til og med en av ungene som fortalte at han var skuespiller i filmen!

Eventyr

Til slutt fikk ungene høre to eventyr, den ene om gutten som skulle leke gjemsel og fant verdens beste gjemmested inne i en peanøtt. Og et annet om et papirark som ble brettet og ble til kulisser i et eventyr både som en truse, et telt, en sjørøver, Robin Hood sin hatt, et skip og en skjorte!

Kveldsmat

Kvelden ble avsluttet med kveldsmat der det ble servert nydelig hjemmebakt stomp, kakuskiver, kakao og kaffe. Alle som kom koste seg i trivelige lag rundt bordene, med god mat, lek og latter. Eventyrstunden var i samarbeid med Barnas turlag i Trysil.

Ei lita jenter sitter ved et bord og spiserEi lita jente spiser kveldsmat
Nam, nam - det er godt med kveldsmat i trivelig lag.

Ei blid lita jente bærer en papptallerken
Masse blide unger!
Alle foto: Hans Martin Nysæter, Destinasjon Trysil


Takk for en fin kveld!

 

Sist oppdatert: 16.09.2016 12:04:04