Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Sprudlende besøk av barnebokforfatter Eldrid Johansen

Kvinne i lys genser står og leser høyt fra en bok

​Forfatter Eldrid Johansen leser fra boka si Åsas grøss - skikkelig
skummelt og spennende.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

 

Tredje- og fjerdeklassingene ved Innbygda skole satt musestille da forfatter Eldrid Johansen leste fra boka si Åsas grøss.

​Forfatterbesøket torsdag 23. oktober var det aller første av i alt ni arrangementer under årets Skjæraasendagene. Det ble et energisk, sprudlende, morsomt og småskummelt møte med barne- og ungdomsbokforfatteren Eldrid Johansen som også er sanger og skuespiller.

Magi skjer hver dag

- Når jeg skriver bøker må det være en ordentlig historie med en overraskende vri. Overalt får jeg ideer til historier og avslutninger i bøkene mine, fortalte forfatter Eldrid Johansen. Hun hadde tatt turen til Trysil for å fortelle om hvordan det er å være forfatter. - Det å være forfatter er å følge ekstra godt med og spionere litt, og inspirasjon det finner jeg overalt. Det kan for eksempel være på fotballbanen, på lærerværelset eller i skolegården. Det er så spennende, og hver dag når jeg skriver så skjer det noe magisk, forklarte Eldrid.

Forfatterhemmelighet

Eldrid ga ut sin første barnebok Sara vil bli stjerne i 2005 og har siden den gang gitt ut en rekke bøker for barn. - Etter at jeg hadde skrevet denne boken skjedde det to ting. For det første syntes jeg det var så utrolig gøy å skrive barnebok, og for det andre så ble jeg utrolig nysgjerrig på fortsettelsen. Så da måtte jeg skrive Sara på scenen og så kom Applaus for Sara, fortalte Eldrid. Forfatteren delte også en ekte forfatterhemmelighet med oss. - Trikset som man kan bruke når man skal skrive noe selv, er rett og slett å skrive noe man har peiling på. Da får man masse informasjon helt gratis, sa en engasjerende forfatter.

Hemmelighet nummer to

Etter bøkene med Sara har hun gitt ut flere barne- og ungdomsbøker. I 2012 kom hennes første ungdomsroman Charliblogg. Flere av bøkene hennes er også skumle bøker, og det er egentlig litt rart betrodde hun oss. - For jeg er jo litt redd for sånne skumle ting, men når jeg skriver om spøkelser og sånn så kan jeg skrive det av meg, lo Eldrid.

Illustrasjoner er gøy

- Å skrive barnebøker er en lang prosess, men det er veldig gøy når tegnerne blir kontaktet. Jeg blir både stolt og glad når bøkene mine skal illustreres. Det er viktig at tegningene holder seg til teksten. Det kan dere tenke på neste gang dere leser en bok. Sjekk gjerne om tegningene stemmer med teksten, oppfordret forfatteren.

Åsas grøss

Ikke uventet valgte ungene en skummel bok da Eldrid skulle lese høyt for dem. Hun leste fra boka Åsas grøss som handler om en jente som ikke liker huset de har flyttet til. Der er det kaldt, og det sitter en gutt i badekaret. På kjøkkenet står en mann, men han lager ingen lyder. Men mamma og pappa ser ingen ting, det er bare Åsa som skjønner at det spøker i huset. Dette er skikkelig grøss for ferske lesere som liker å bli skremt. Eldrid vet at boka finnes på Trysil folkebibliotek, så her kan alle som vil finne ut hvordan det går med Åsa og familien hennes låne boka.

Gi meg en venn

Til slutt fikk tredjeklassingene boka Gi meg en venn som består av 16 dikt, 10 noveller og 26 illustrasjoner. Diktene i boka er skrevet av de som gikk i femte klasse i 2012, og novellene er skrevet av de som gikk i sjette klasse det samme året. Bidragene ble plukket ut, og resultatet har blitt en fargerik og varm bok om vennskap mellom barn. Eldrid Johansen delte ut boka og kulturkonsulent Else Myhr delte ut forfatterens bokmerker.
 
Vi er ganske sikre på at lese- og skrivelysten hos elevene i Trysil ikke har blitt mindre etter å ha hørt om magien som ligger i arbeidet med en bok. Takk for en givende og artig forfatterstund!
 
 

 Glimt fra forfatterbesøket

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:32:17