Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Skjæraasendagene hyller Bjarne Rundfloen

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 02.09.2020 09:25:40
Altertavla i Plassen kirke

​Kunst-bilturen i Bjarne Rundfloens spor starter i Plassen kirke der altertavla er et glassmaleri signert Rundfloen.

Foto: Anne Norderhaug Sætre

​I år er det 100 år siden Trysil-kunstneren Bjarne Rundfloen ble født. Det markerer vi på Skjæraasendagene.

​Allerede på åpningsdagen lørdag 26. september setter vi ham i fokus. Kl. 12 åpner vi Skjæraasendagene med et lite arrangement utenfor Gammelskula.

Utstilling

Samtidig åpner Trysil kunstforening sin Bjarne Rundfloen-utstilling inne på Gammelskula. Den er åpen hver dag kl. 12-15 til og med 7. oktober. Kunstforeninga åpner også dørene på formiddags- og kveldstid etter avtale. Benytt den unike muligheten til å se noen av kunstnerens originale malerier.

I Morensalen på biblioteket blir det videovisning av noen store, offentlige malerier.

Rundtur

Dagen etter, søndag 27. september, blir det kunst-biltur i Bjarne Rundfloens spor i Søre Trysil. Det er oppmøte kl. 12  i Plassen kirke der glassmaleriet hans er altertavle. Du får både høre mer om altertavla og fin musikk. Derfra går bilturen til Søre Trysil samfunnshus der Rundfloen har laget scenedekorasjonen. Der kan du også la deg imponere av elevene på Trysil Montessoriskoles utstilling som er inspirert av kunstneren. Turen går videre til grendehuset i Skjærberget med Rundfloen-dekorasjoner på veggene. Siste etappe går til Oddheim på Lutnes der det også er veggdekorasjoner av Rundfloen. Vaffelkaféen er åpen. Og kl. 14 holder Per Anders Rundfloen foredraget "Min far, maleren". Kulturskoleelevene Samuel Lutnæs og Erik Fjelltveit Nyhuus spiller firhendig på to pianoer, og lærer på kulturskolen Karin Førisdahl deltar også.

Billetter

Det koster 100 kroner å være med på kunst-bilturen. Av smittevernhensyn er det bare plass til 50 personer. Billettene kjøper du på nettet på ebillett.no, via appen eBillett eller på servicetorget i rådhuset. Det er åpent tirsdag, onsdag og fredag kl. 9-15, tlf. 62 45 77 00, servicetorg@trysil.kommune.no

Arrangementet er et samarbeid mellom Trysil kommune, Søre Trysil grendeutvalg, Søre Trysil samfunnshus, Søre Trysil menighetsråd, Trysil Montessoriskole, Skjærberget ungdomslag og Ungdomslaget Samhold.

Om faren

Per Anders Rundfloen har sendt oss disse ordene om faren og den nye boka:  

I år er det 100 år siden kunstneren Bjarne Rundfloen kom til verden. Gjennom sitt relativt korte liv, ble bare 55 år gammel, rakk han å markere seg som en ikke helt ubetydelig billed-maler i sin samtid, og ble et kjent navn i kunstinteresserte kretser i hjemfylket Hedmark. Han var en produktiv kunstner og han har satt mange spor etter seg i form av i hovedsak malerier, men også diverse utsmykningsoppgaver i det offentlige rom.

Bjarne var den mellomste av tre brødre og vokste opp på jord- og skogbrukseiendommen Rundfloen i Søre Trysil. På barneskolen på Lutnes ble han inspirert med hensyn til tegneferdigheter av sin lærer Ole Olsen, og her fikk han også sin store åpenbaring med hensyn til yrkesvalg i en skolekringkastingstime hvor Kunst- og håndverksskolen i Oslo ble presentert. «Dette fanget min interesse slik at jeg allerede da sa at dit skulle jeg på skole, koste hva det koste ville».

Og slik ble det! Etter middelskole i Innbygda (1933-1935), noen år hjemme med gjennomføring av blant annet brevkurs i tegning, ble det tatt en viktig avgjørelse.
«Å bli maler og ordet kunstner hørtes ikke særlig tiltalende ut hjemme. Det var et langt lerret å bleke, fikk jeg høre. Men etter en lenger diskusjon for og imot ble det til at jeg skulle få forsøke ett år til å begynne med.»

I 1940, 20 år gammel, startet han på Kunst- og håndverksskolen, og etter tre år med akttegning og allsidig utdannelse innenfor kunst- og tegnerfaget, var han ferdig utdannet som reklametegner. Men nå var det andre ting som fristet, Statens Kunstakademi. Her var det stor søking og et begrenset antall som kom inn. Opptaksprøven gikk bra, og høsten 1943 startet et spennende studium ved akademiet med flere av datidas ledende kunstmalere som læremestre. I 1945, samtidig med 2. verdenskrigs slutt, var han ferdig utdannet og var klar til å teste ut sine kunnskaper og muligheter for å skaffe seg et levebrød som kunstner.

Bokprosjekt

Hva som videre skjedde, pluss flere detaljer om ungdomstid, utdannelse, kunstnerliv samt resultatene av den kunstneriske virksomheten, er nå dokumentert gjennom et eget bokprosjekt etter initiativ fra Trysil kunstforening. Over 100 malerier er avfotografert, og et prioritert utvalg presenteres i boka som har fått tittelen "Rundfloen, Skogens maler".

Boka gir et godt innblikk i et kunstnerliv og bør kunne være til inspirasjon for dagens unge med hensyn til det å følge ungdomsdrømmen samt å få en kunstfaglig forståelse. Maleriene er en dokumentasjon av stemninger i skogen og en tidsstudie av menneskene som levde og jobbet der i den tidsepoken kunstneren levde.

Sentrale personer i bokprosjektet er forfatter May-Britt Bjørlo Henriksen, fotograf Anders Nyhuus og leder i kunstforeninga, Gerd Buflod. 

 

Sist oppdatert: 04.09.2020 12:31:26