Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Alf R. Jacobsen får Skjæraasenprisen 2016

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 19.06.2016 13:05:11
Alf R. Jacobsen i skrivestua

​Alf R. Jacobsens dokumentarbøker er så spennende skrevet at det er vanskelig å legge dem fra seg, sier ordfører Erik Sletten om årets Skjæraasenprisvinner.

Foto: Fredrik Bjerknes

​Forfatteren bak boka Kongens nei Alf R. Jacobsen får Skjæraasenprisen 2016.

Prisen deles ut på festforestillinga på Skjæraasendagene lørdag 17. september kl 19. Det er en overrasket, men takknemlig forfatter som kommer for å motta prisen.

Produktiv

Alf R. Jacobsen er kanskje landets mest produktive dokumentarbok-forfattere. Og det blir ikke akkurat tørt det han bringer til torgs.

- Han forteller historien på en spennende måte. Han drar de store linjene, men formidler samtidig dramaene de historiske begivenhetene var i enkeltmenneskers liv, sier Ole Martin Norderhaug i  komiteen for Skjæraasenprisen.

Begrunnelsen

- Med sitt forfatterskap har Alf R. Jacobsen lykkes i å forene historieformidling mot store lesergrupper med en inngående forståelse for det lille menneske i det store dramaet, heter det i komiteens begrunnelse.

Utrettelig

- Gjennom mer enn 30 dokumentarbøker har forfatteren med et utrettelig arbeid med primærkilder i arkiver og intervjuer med tidsvitner gitt leserne et unikt innsyn i hva som faktisk skjedde og hvorfor. Der faghistorikere har en tendens til å analysere det store bildet, har Alf R. Jacobsen valgt en annen innfallsvinkel; det nære og menneskelige. 

Menneskene

- Skildringene av Birger Eriksens ensomme avgjørelse på Oscarsborg, kaptein Warbourton-Lees Getsemane på vei inn Vestfjorden mot overmakten i Narvik og Kong Haakons steile nei til de tyske okkupantene er unike.

Kongens nei

- Kronen på verket i forfatterens bokserie om det tyske angrepet på Norge er på mange måter boken Kongens nei. Historien om kongens og regjeringens dramatiske flukt er fortalt mange ganger før, men aldri slik som dette. Forfatteren bringer storkrigen hjem til vår egen dørstokk. Vi kjenner lukten av april og den ubehagelige eimen av korditt, blod og redsel.

Følelser

- Vi hører lyden av tyske fly over Nybergsund og skjønner hva Kong Haakon føler der han løper i dekning mellom trærne. Man føler med Nygaardsvolds sammenbrudd og Hambros kraft i skjebnetimen. Leseren rives med når kongen ikke bare en, men to ganger trosser overfallsmennene med sitt nei. Tyskerne brakte krigen til våre byer, bygder og skoger. Alf R. Jacobsen brakte det hele vegen hjem til oss.

Stolt tradisjon

- Alf R. Jacobsen er bærer av en stolt fortellertradisjon som bringer oss som lesere til en til tider ubehagelig erkjennelse av at det var slik det virkelig var. 
Einar Skjæraasen varslet allerede i 1938 om de destruktive kreftene som var på frammarsj i Europa. Han kommer også tilbake til dette temaet senere i sitt forfatterskap. Slektskapet mellom ham og årets prisvinner vil vi selvsagt komme nærmere tilbake til i forbindelse med prisutdelingen, skriver komiteen for Skjæraasenprisen.

Prisen

Skjæraasenprisen består av et diplom og 25 000 kroner. Den deles i år ut for niende gang. Tidligere vinnere er Erik Bye, Halvdan Sivertsen, Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen, Lars Lillo Stenberg, Jon Østeng Hov, Anne Grete Preus, Odd Nordstoga og nettstedet Harvest.

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 19.06.2016 13:30:04