Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Nytt i Trysil: Workshop i slampoesi

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 22.02.2017 12:02:28
Ordpyramide

​En slam kan være løs og morsom, dyp og estetisk, en appell med et hardtslående politisk budskap, eller alt på en gang. Nå tilbyr vi tryslinger fra 6. klasse til 19 år å lære kunsten.

​Lørdag 18. mars kl 10-15 arrangerer vi workshop i slampoesi for alle fra 6. klasse til 19 år. Påmeldingsfristen er 6. mars.

​Biblioteksjef Tone Odden sier at slampoesi er et møte mellom rap, stand up og klassisk litteratur og forener det tradisjonelle diktet med lyd og engasjement. Det mest sentrale elementet er selve fremførelsen som ofte kan virke spontan og improvisert.

Oppstod i 1984

Poesislam startet med bygningsarbeideren og poeten Marc Smith i 1984. Det spesielle med opplesningene var at ikke bare teksten, men også opptredenen stod sentralt. Opplesningene ble svært populære, og 25. juli 1986 gikk den første ordentlige poesislammen av stabelen. Siden 2005 har det blitt arrangert norgesmesterskap i poesislam.

Ned på jorda

Karoline Henanger skrev for kulturutvalget i Det norske studentersamfund etter litteraturfestivalen Sted i 2015:

- Smiths prosjekt var å slå beina under den høytsvevende, stive deklameringen som ingen egentlig hørte på, og heller ta publikum inn i verket, og verket ned på jorda.

Tilgjengelig

- En slam kan være løs og morsom, dyp og estetisk, en appell med et hardtslående politisk budskap, eller alt på en gang. Slampoesi forener det tradisjonelle diktet med lyd, engasjement og kroppslig nærvær. Den er et møte mellom stand up, rap, skuespill og litteratur, og publikum skal gjøre alt annet enn å sitte stille og høre på. Denne hybriden av sjangre danner en helt ny scene som er mer tilgjengelig og inkluderende enn den med den summende forfatteren på, skrev Henanger.

Slampoet

Det kan nok hende at det er mange skriveglade unge der ute som ikke riktig vet hva slampoesi er. Derfor sender vi en slampoet på ungdomsskolen i forkant av workshopen slik at elevene der får høre og se. Du kan også sjekke filmlenkene til høyre.

Profesjonell

Kursholderen henter vi fra SLAM!kollektivet. Det ble stiftet i 2014 av og for scenekunstnere som jobber innenfor denne performative uttrykksformen, med det formål å formidle slampoesi og spoken word internasjonalt, nasjonalt og regionalt.

Skapende skriving

Biblioteket og kulturskolen har fått 15 000 kroner fra Norsk kulturråd Hedmark til dette skapende skriving-prosjektet. Om interessen er stor nok, ser ikke kulturskolerektor Anne Norderhaug Sætre bort fra at skapende skriving kan bli et tilbud på kulturskolen.

Framføring

- Vi ønsker å sjekke interessen for skapende skriving blant ungdom. Valget falt på slampoesi fordi det også har et element av framføring i seg. Tekster skal både skrives og formidles, skrev Anne Norderhaug Sætre i søknaden.

Påmelding

Workshopen er i Morensalen på Trysil folkebibliotek lørdag 18. mars kl 10-15 og slutter med at deltakerne framfører poesien sin. Det koster ikke noe å være med. Påmelding til kulturskolen@trysil.kommune.no senest 6. mars.

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 19.03.2017 00:51:51